Forog a kamera!

Világsztárok a kecskeméti színházban

A magas, sovány férfi elmélyülten szemléli a kecskeméti színház épületét. Frakkot visel, egyik kezét lazán zsebre teszi. Mint egy elegáns úr a 19. század végéről. Aztán a következő pillanatban megfordul, és a mozdulat, ahogy visszaint az utca másik oldalán őt bámulóknak, már nem a 19. századi úré, hanem az Oscar-díjas amerikai színészé. De miként a századforduló közönségét, úgy Adrien Brodyt is rabul ejtette a kecskeméti teátrum atmoszférája.

Richard Burton, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Bill Nighy, Jeremy Irons, Anette Bening, Ed Harris, Dian Kruger, Robert Englum – mi a közös bennük? Mindannyian forgattak Kecskeméten. A tökéletes belső térkialakítás és a hamisítatlan színházi atmoszféra hazai és külföldi rendezők sorát hozta a hírös város teátrumába. Szabó István, Tony Parker, Agnieszka Holland, Bereményi Géza, Szabó Ildikó, Alföldi Róbert – és a felsorolás ismét csak mellőzi a teljesség igényét. A hírös városban évtizedekre visszamenően élnek történetek a forgatásokról és a sztárokról, amelyek közül terjedelmi okokból ezúttal csak néhányat eleveníthetünk fel.

1982-ben Tony Parker rendező vezetésével hatalmas stáb szállta meg a színház környékét. A Richard Wagner életéről szóló filmsorozat címszerepét Richard Burton játszotta olyan partnerekkel, mint Vanessa Redgrave, Laurence Olivier és Ralph Richardson. Az 57 éves Burton többször is megfordult Magyarországon, Kecskeméten viszont ekkor járt először. A magánéleti problémákkal küzdő színész nemrég kiadott naplójában maga is úgy jellemezte életének ezt az időszakát, mint amikor leghűségesebb társa az alkohol volt. Kecskeméten pedig nem csak remek forgatási helyszínt és vendégszeretetet talált, de neki tetsző lélekerősítőkkel is kiszolgálták. Bár a forgatással foglalkozó sajtó jobbára megmaradt az udvarias semmit mondásnál, a városban gyorsan híre ment, hogy a jófajta barack pálinka elnyerte Burton tetszését. Állítólag tisztes mennyiséget vitt magával, hogy kitartson a forgatás hátralevő részében, sőt a hazaútra is jusson.

Kevés híradás jelent meg az Operaház fantomja 1989-es felvételéről. A rendező az amerikai Dwight H. Little volt, a főszereplő pedig Robert Englum. Azoknak, akiknek nem ismerős a színész neve, csak annyit mondunk: Rémálom az Elm utcában, Freddy Krueger. Mint sejthető, Little nem a musicalt, hanem az alapművet, Gaston Leroux azonos című regényét vitte filmre, horrorra hangolva. A vásznon feltűnik az a Bill Nighy is, akit az Igazából szerelem című film vetkőzős rockerének szerepe tett világsztárrá.

Beethoven életének utolsó évét mutatja be Agnieszka Holland Copying Beethoven című filmje. A zenekari jeleneteket a kecskeméti színházban vették fel 2005-ben. A filmben a IX. szimfónia 1824-es bemutatóján a Kecskeméti Szimfonikus zenekar látható, a Bohém Ragtime Band néhány tagjával kiegészülve. A forgatások alatt a városban futótűzként terjed a pletyka a főszereplő, Ed Harris finoman szólva is különös viselkedéséről. Az amerikai szupersztár ugyanis állítólag forgatási szünetekben folyamatosan az orrát piszkálta. A Golden Globe-díjas színész renoméja azonban gyorsan helyre állt, amikor kiderült, hogy csupán az orrába helyezett műanyag orrtágítóit piszkálja, amelyeket a forgatási napokon napi 14-15 órán át kellett viselnie, hogy jobban hasonlítson az általa alakított Beethovenhez. A maratoni hosszúságú napok végén, holtfáradtan is barátságos, kedves színész egyébként egy évvel a forgatás előtt újra elkezdett zongorázni, és vezényelni tanult, a kecskeméti zenészek szerint nem is olyan rosszul.

Ha a hírös város teátrumához kötődő valamennyi filmforgatásról meg szeretnénk emlékezni, úgy a lap teljes terjedelme is kevés lenne. De még egy rövid cikkből sem maradhat ki Szabó István Oscar-díjas rendező, aki visszatérő vendégnek számít. 2003-ban a Csodálatos Júlia színházi jeleneteit forgatta Kecskeméten, Annette Beninggel és Jeremy Ironsszal. A 18 millió dolláros költségvetésű mozi a ’30-as években játszódik. Főhőse egy öregedő díva, aki bosszút esküszik azok ellen a férfiak ellen, akik boldogtalanná tették. Annette Bening alakítását Arany Glóbusszal és Oscar-jelöléssel jutalmazták. A színésznőt a forgatás idejére követte Magyarországra a családja, így amikor csak tehette, velük töltötte idejét Budapesten. Filmbeli férje, Jeremy Irons viszont szívesen sétálgatott Kecskemét belvárosában, üldögélt a kávéházak teraszán, sőt az egyik népszerű helyi kiskocsmában is megfordult. 

Legutóbb novemberben forgott a kamera a színházban. A Houdini című négyrészes minisorozatban Adrien Brody alakítja a legendás szabadulóművészt, aki – akár csak Houdini – maga is magyar származású. A History Channel, aLionsgate/A&E Studios, a prágai székhelyű Stillking Films és a budapesti székhelyű Pioneer Pictures együttműködésében létrejövő film a gyerekkortól a csillogásig követi nyomon Houdini életútját. A felvételeket a Katona József Színházban, a Kelemen László Stúdió Színházban, az ezek szomszédságában lévő egyik szakközépiskolában, valamint az egykori zsinagógában készítették. A History Channel várhatóan még idén műsorára tűzi a sorozatot, amelyen a Katona József Színházban, a Kelemen László Kamaraszínházban és az egykori zsinagógában rögzített felvételek is láthatók lesznek.

Rákász