Teljes pompájában nyit a Vigadó

Az utolsó simításokat végzik a ma esti megnyitáshoz az újra nyíló Vigadóban. Az épület 2004 óta tartott zárva, a felújítást az utóbbi években végezték el, szinte az eredeti, díszes arculatot állították vissza, a XXI. századi igényekkel ötvözve. A hangversenyterem felett kiállítási tereket alakítottak ki. A mostani megnyitással azonban nem érnek teljesen véget a munkálatok, a kamaraszínházat ősszel adják át.

A felújított pesti Vigadó ünnepélyes megnyitóját március 14-én tartja a Magyar Művészeti Akadémia, az összművészeti rendezvényközpontot  a nagyközönség március 17-től látogathatja.

Feszl Frigyes 1864-es épülete 2004-ben zárt be, a 2014-re megújult építmény új terekkel gazdagodott. Az 5. és 6. emeleten kialakított kiállítótermekben a néhai Makovecz Imre Kossuth-díjas építész emlékkiállítása tekinthető meg, fél éven keresztül.

Image

Takács Viktor kormánybiztos és Fekete György MMA-elnök

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az épület sajtóbejárásán úgy fogalmazott, habár 82 éves, ekkora örömöt még nem élt át, mint most, a Vigadó újranyitásakor.

A Vigadó bekerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál helyszínei közé. Március 23-án Magyar képek címmel tartanak hangversenyt Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dubrovay László és a nemrég elhunyt Szokolay Sándor műveiből. Az Óbudai Danubia Zenekart Medveczky Ádám, Vashegyi György és Záborszky Kálmán vezényli, közreműködik Miklósa Erika énekművész. A tavaszi fesztivál ideje alatt további kamaraestek otthona is lesz a Vigadó, itt hallgathatjuk meg Bogányi Gergely zongora-, Maxim Rysanov brácsa- és Banda Ádám hegedűkoncertjét, Stuller Gyula, Perényi Miklós és Rohmann Imre trióhangversenyét, a Kelemen Kvartetett, a The Hilliard Ensemble, Alison Balsom és a Liszt Ferenc Kamarazenekar műsorát.

Várhatóan ősz elején nyílik az emeleten található Kamaraszínház, ami színpadi előadások, filmvetítések otthonául szolgál majd.

A termek külső partnerek számára is igénybe vehetőek, legyen szó koncertről, kiállításról, bálról, konferenciáról, diplomácia, protokoláris, üzleti eseményről.

Image

Díszlépcsőház

Image

A hangversenyterem

Image

Utolsó simítások

Image

Homlokzati szobrok

Image

Előtérben sajtókérdések, háttérben kiállításrendezés

Image

Makovecz-kiállítás

Image

Virágok érkeznek a megnyitóünnepségre