és a hajó megy

Ha bárki a címből, Fellini csodálatos filmjére gondolt, annak csalódást kell okoznunk. Ugyanis ez a hajó, (vagyis színdarab) a Margit-körúti Átrium kikötőből (film-színházból) fog először kifutni, (vagyis bemutatásra kerülni) hogy aztán a hullámhegyeket legyőzve, (a nézők tapsait meghajlással megköszönve) biztosan kikötőbe, (a sikerek csúcsára) érjen.

A hajó tulajdonosa nem mindennapi szépség Janza Kata személyében. Felépítése sem háromárbocos, hanem szvingjáték, utasai pedig olyan szinpadi nagyságok, mint, Dolhai Attila, Bálint Ádám, Falusi Mariann, Földes Tamás, Felföldi Anikó, és Brasch Bence, akik kimentéséért, bármely matróz habozás nélkül, a hullámokba vetné magát. Ha pedig a legénység jó kiállású legényeit, s csábítóan csinos leányait is meglátja valaki, akkor biztos lehet majd benne, hogy ennél különlegesebb emberekkel, hajó még nem futott ki a nyílt óceánra.

Bár a La Paz luxustengerjáró gyorsan szeli a habokat, az utasokat nem zavarja a hajókerék dobogása, hisz a fedélzeten játszó együttes dzsesszzenéje, és a mindent betöltő szving dallamok elnyomják a kellemetlen hangokat. Fodrozódásmentes, kék vízen siklik az óceánok vándora, messzeségbe veszik a festői horizont, hűsítő italok, táncra hívó ritmusok, jóképű fiúk, buja tekintetű, karcsú lányok – úgy tűnik ez maga a földi mennyország. 

Ahogy azonban az lenni szokott, a jókedv és kacagás, nem jár gond és baj nélkül. A hajón ott utazik az Izgalom, és a Kalandvágy mellett, az Intrika, és a Békétlenkedés is. Még szerencse, hogy most is, mint az életben annyiszor, az igaz Szerelem elsimítja, – akár a csodás hajótest  a háborgó habokat, – a viszályt okozó összetűzéseket. A viharos tenger felett megjelenik a szivárvány, a mosolygó arcokra kiül a felhőtlen boldogság, hogy aztán a szereplők meghajoljanak, a nézők tapsra csapják össze a tenyerüket, s végül mindenki lelkébe béke és elégedettség költözzön.

Az Operettszínház új helyszínen mutat be, egy egyedi produkciót, ezzel is bizonyítva, hogy KERO R nem csak lehetőségeket ad a fiatal alkotóknak, de bátran bevállal eddig nem látott színpadi formákat is.

Az Amerikai komédia bemutatója, – s bízva abban, egyben első színpadi sikere is – március 21-én, pénteken lesz a Margit-körúton, az Átrium Film-Színházban.

Tölgyesi Tibor 

fotó: Operettszínház