Bábosokkal bővül idén a drámaíró verseny

A Békéscsabai Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány 2014. március 27 és 30. között idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt. A rendezvény házigazdája a hagyományokhoz hűen a Békéscsabai Jókai Színház. Az idei év új szereplője a Békéscsabai Napsugár Bábszínház., ahol a verseny részeként három bábdarab létrejöttének is szemtanúi lehetnek az érdeklődők. A Magyar Drámaíró Verseny egy igazi irodalmi és színházművészeti kavalkád, amelyet immár tizenkilencedik alkalommal rendeznek meg.

A verseny március 27-én, csütörtökön este kezdődik. Ekkor a Békéscsabai Jókai Színház István a király című előadása előtt húzzák ki a Heti Válasz 2014. március 27-én megjelenő számának cikkcímei közül azokat, melyekből később a hat drámaíró a verseny során egy nap alatt színdarabot alkot. Az írók ezt követően elvonulnak és elkezdik a munkát. Idén Pozsgai Zsolt, Székely Csaba, Vörös István vállalta, hogy egy éjszaka során egyfelvonásos
színdarabot ír. A három bábdarab megvalósítására azonos feltételek mellett Fekete Ádám,
Orbán János Dénes, Szálinger Balázs
kapott felkérést.

Image

Gubik Petra és Huzella Péter dalokkal hangolták fel a sajtótájékoztatót

Péntek reggel a Magyar Televízió Ma reggel című élő adásában kerül kisorsolásra, hogy melyik színészcsapat, mely rendezővel, milyen szövegkönyv alapján kezd el dolgozni. Ezek után három színészcsapat, illetve párhuzamosan három bábszínészcsapat egy-egy meghívott rendező vezényletével áll neki előadást kovácsolni a megszületett munkából. Idén három erdélyi rendező, Csurulya Csongor, Szabó K. István, Béres László állítja színpadra a produkciókat, miközben a békéscsabai társulathoz három vendégművész is csatlakozik Ullmann Mónika, Kolti Helga és Besenczi Árpád személyében. A bábelőadások rendezői Bartal Kiss Rita, Hoffer Károly, Veres András lesznek. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészeihez a Békéscsabai Jókai Színházból, a kecskeméti Ciróka Bábszínházból és a nagyváradi Lilliput Társulattól érkeznek vendégszínészek.

Image

Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábegyüttes vezetője, Fekete Péter békéscsabai színházigazgató és Vantara Gyula polgármester

A színészcsapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba. A fesztivál igazi különlegessége a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, így az olvasópróbától a tapsig részesei lehetnek
az előadások születésének.

A kész produkciókat a közönség március 29-én, szombaton 18 órától tekintheti meg a Békéscsabai Jókai Színház színpadán. A magyar színjátszás történetének igazi különlegességeként az előadást online közvetítés formájában élőben láthatják a Debreceni Deszka Fesztivál résztvevői. A bábdarabok március 30-án 15.00 órától a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban kelnek életre.

Image

Húszperces próbaversenyt tartott három író: Vörös István, Pozsgai Zsolt, Fekete Ádám. Előtérben: Ullmann Mónika

A verseny folyamatáról bloggerek aktív szerepvállalásának köszönhetően napra kész információk olvashatók majd a jokaiszinhaz.hu és a barkaonline.hu-n weboldalon. 24 óra alatt készül el a Bárka irodalmi, művészeti folyóirat különszáma, melyben a megszületett három új magyar egyfelvonásos dráma és a három bábdarab szövege is közlésre kerül. A lapot már szombaton este olvashatja a bemutató közönsége, sőt, az egyidejűen zajló debreceni Deszka Fesztivál résztvevői is.

A rangos szakmai zsűri, melynek elnöke Tarján Tamás 2014-ben átadja a legjobb drámának járó szakmai díjat. Emellett elismerik a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb férfi-női mellékszereplőt és a legjobb rendezőt is. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.