Határon túliak a Thália Színházban – 2014

Május 7. és 11. között, immár harmadik alkalommal rendezik meg a Thália Színházban a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét. Az 5 nap alatt 10 előadást láthat a közönség. A szemle kísérőprogramja lesz Németh László grafikus plakátkiállítása, melyet április 29-től egészen a programsorozat végéig lehet megtekinteni.

A nagyszínpadon először a Kassai Thália Színház mutatkozik be a magyarországi közönségnek. Előadásukban Egressy Zoltán sikeres darabja, a Portugál lesz látható, palóc nyelven, Dudás Péter rendezésében. A folytatásban Bereményi Géza Eldorádó című filmjének kedvelt színpadi adaptációját, Az arany ára című „piaci játékot” adják elő a Komáromi Jókai Színház művészei, Bagó Bertalan rendezésében.

Image

Izgalmas eseménynek ígérkezik a nemrégiben alakult Marosvásárhelyi Spectrum Színház fellépése. Tamási Áron: Vitéz lélek című „komoly játékát”, mutatják be, a Bekecs Néptáncegyüttes közreműködésével. Rendező Török Viola.

Image

Parászka Miklós állította színpadra a Csíki Játékszínben Gogol klasszikus komédiáját, A revizort. Ez a hétvége nyitánya a nagyszínpadon, míg a szemlezáró előadás Henrik Ibsen klasszikus drámája, a Rosmersholm lesz. Az Újvidéki Színház produkcióját Anca Bradu rendezte.

Image

Az Arizona Stúdió nyitódarabját Tapasztó Ernő rendezte. Alina Nelega művével, a Rudolf Hess tízparancsolatával számos fesztivál- és egyéb díjat nyert az Aradi Kamaraszínház. Forgách András, a kitűnő író-dramaturg rendezőként is bemutatkozott a nagyváradi közönségnek. A fiú címmel írott darabját vitte színre a Szigligeti Színház társulatával. Ez után a Marosvásárhelyi Yorick Stúdió produkciója, Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? c. monodrámája következik, Sebestyén Aba előadásában. A rendező Sorin Militaru. A hétvége két napján egy-egy stúdió előadás szerepel a programban. Szombaton a Zentai Magyar Kamaraszínház Bertold Brecht: Koldusoperája lesz látható, melyet a színház fiatal társulata ad elő. Rendezők: László Sándor és Balázs Áron. Vasárnap a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház vállalkozása, Martin McDonagh: Leenane szépe című tragikomédiájának előadása teszi teljessé a stúdiókínálatot. A rendező Upor László.

Az előadásokat közönségtalálkozók követik, amelyeken az alkotókkal találkozhatnak az érdeklődők.

A Szemlenaptár itt olvasható:

www.hatarontuli.thalia.hu