40 előadást tervez idén nyáron a Zenthe Ferenc Színház


Közel tizenötezer (!!!) kilométer vár a salgótarjáni társulatra augusztus végéig

Féléves kényszerszünet után, e hét folyamán meg- és újrakezdi országjárását a salgótarjáni teátrum. A Zenthe Ferenc Színház társulata augusztus 20-ig a tervek szerint 40 (!!!) székhelyen kívüli felkérésnek tesz eleget: az előadás-helyszínek között  megtalálhatóak neves szabadtéri fesztiválok és a Déryné Programban résztvevő községek-városok egyaránt, továbbá elmaradt vendégjátékaik pótlását is megkezdik. Mindamellett a színház két, Koltai Róbert fémjelezte produkciója is 50. előadását ünnepelheti a nyár folyamán. A színház igazgatósága egy salgótarjáni, szabadtéri fesztivál elindításán is munkálkodik.

A felújító és esetenként szerepátvevő próbák már zajlanak azért, hogy május 27-én Vasváron – közel 200 nap kényszerű pauza után – színpadra léphessen a Zenthe Ferenc Színház társulata, amely sikerdarabjával (Szent Péter esernyője) látogat a Vas megyei kisvárosba, s kezdi meg igencsak változatos és sűrű nyári turnéját. A soron következő három hónapban a tervek szerint negyven vendégjáték vár Nógrád megye színházára. A helyszínek között neves szabadtéri fesztiválok és turisztikai desztinációk is megtalálhatók, úgymint  – a teljesség igénye nélkül –  a szentendrei Skanzen, a Városházi Esték (Békéscsaba), a Muzsikál az Erdő (Mátra), a Kultkikötő (Balatonboglár), az Agria Játékok (Eger), az Esztergomi Várszínház, a Mandala Nyár (Nyíregyháza), valamint a Szarvasi Vízi Színház, de a társulat megfordul Sárvár, Gyöngyös, Jászberény, Nagykőrös és Sajószentpéter szabadtéri színpadán is.

A színház emellett folytatja turnéját a Déryné Program Országjárás Alprogramja keretében, főként Molnár Ferenc „Az ördög” és Mikszáth Kálmán „Szent Péter esernyője” c. darabja kerül színre előadásukban az ország legtávolabbi járásaiban, például Edelényben, Zalaszentgróton vagy a Békés megyei Szeghalomban. A budapesti Szkéné Színházban (Amit akartok – Vízkereszt), Szekszárdon (Tündérlaki lányok) és Cegléden (Lovagias ügy) a Zenthe Ferenc Színház egyes elmaradt előadásai is pótlásra kerülnek. A Koltai Róbert, a társulat emblematikus vendégművésze főszereplésével sikerre vitt „Képzelt beteg” és „Lovagias ügy” c. produkció is szép jubileumához érkezik el július hónapban: előbbi Balatonbogláron, utóbbi Egerben ünnepelheti 50. előadását!

Ha mindez még nem volna elég, a Zenthe Ferenc Színház természetesen szűkebb pátriája közönségét is szeretné kiszolgálni: a teátrum vezetése gőzerővel dolgozik egy 2021 augusztusi, salgótarjáni szabadtéri fesztivál elindításán is, amelynek keretében legsikeresebb előadásaik, valamint a Tamási Áron „Énekes madár” c. művéből készült színdarab premierjére kerülne sor a nógrádi megyeszékhelyen.