10 éves a révkomáromi Teátrum Színház

A Teátrum Színház tíz évvel ezelőtt azzal az elsődleges szándékkal és céllal alakult meg Révkomáromban, hogy a Felvidék magyar ajkú vidéki közönségét ellássa hivatásos magyar nyelvű színházi kultúrával, mert a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház a szükségletekhez képest keveset tájolt Közép- és Nyugat-Szlovákia magyarlakta területein.

A Teátrum annak idején Zerkovitz Béla Csókos asszony című operettjével nyitotta meg kapuit. Azóta bemutatták Neil Simon Furcsa pár c. művét, Mark Twain Twist Oliver című művének színpadi változatát, a Gül babát, Illyés Gyula Fáklyaláng című darabját, a Peti kalandjait és a Peti meg a róka mesejátékot, Pruzsinszy Sándor Marczibányi-ház című Jókairól szóló színművét, valamint a Mágnás Miskát és Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát.

 

Ezek a darabok nagyszerűen megéltek a felvidéki magyar színpadon, Pozsonytól egészen Kassáig. „Könnyelműség lett volna és ma is az lenne elveszíteni azt a magyar ajkú vidéki közönséget, amelyet a színház az elmúlt évtizedek alatt, tehát az ötvenes évektől kezdve, kinevelt. Tapasztalatom az, hogy a vidéki közönség továbbra is igényli a magyar nyelvű igényes színházi előadásokat. Elsősorban ezért volt és van szükség a Teátrumra.” – nyilatkozta Dráfi Mátyás Jászai-díjas Érdemes Művész, a színház egyik alapítója, majd így folyatta: „Küldetésünk mindenekelőtt az, hogy magas színvonalon, irodalmi remekművekkel szórakozassuk a közönséget. A csallóközi, a mátyusföldi, a bodrogközi magyar ember megérdemli, hogy színházi előadás lásson. Ezért elsőrendű feladatunknak tartjuk eljutni azokra a magyarlakta vidékekre, ahová más magyar hivatásos színház nem tud eljutni. Meggyőződésem, hogy a közönség igényli a magyar szót a legkisebb felvidéki falucskában is, és nem tartom elavultnak azt a nézetet, hogy a színház missziót teljesít. Hiszem és vallom továbbá, hogy a vidám daraboknak is megvan a maguk komolysága. Kötelességünknek tartjuk, hogy a mai zivataros világban, ahol gyakran már a színházak deszkáiról is az agresszió, a trágár beszéd és viselkedés árad felénk, jelezzük az embereknek: igenis jogunk van a jókedvhez, a nemes érzelmek nem csöpögősek, a jó győzelme nem mese, és szeretetet adni és kapni nem lehetetlen. Ezért merjük felvállalni az operettek, vígjátékok színrevitelét, még akkor is, ha manapság ez változtatás nélkül nem divat.
A Teátrum Színház állandó színházépület nélküli társulata alkalomra, szerepre, darabra szerződtet és hív hivatásos színészeket, énekeseket. Állandó-alkalmi társulata igazi tájoló színházzá vált, a felvidéki magyar – színházat szerető – közönség nagy örömére. A jubileumot a tervek szerint az Egy csók és más semmi című darab színrevitelével kívánják megünnepelni.
Tarics Péter