Maradjunk kapcsolatban!

Női ágyak – háború alatt

Karinthy Ferenc: NŐK című színdarabját mutatta nemrég a Karinthy Színház, az író fia, Karinthy Márton rendezésében. A történet azt meséli el, hogyan éli túl egy zsidó fiú a háborút a csáberejének köszönhetően és a nők jóvoltából a világháború alatt.

Karinthy Ferenc darabját saját fia rendezte meg

A 60-70-es évtized fordulóján sokáig nem jelenhetett meg Karinthy Ferenc Aranyidő című kisregénye. Témáját tabuk övezték, elhallgatása különös izgalmat és várakozást okozott. Beregi Józsi, bujkáló, zsidó polgár, a történet főhőse különös módon éli túl a vészkorszakot és Budapest ostromát. Végigjárja a romos belvárosi ház pincéjébe költözött hölgyeket. Először szépeket mond nekik, tiszteli őket és odafigyel rájuk. Aztán az ágyukba bújik és
boldoggá teszi őket. Egyiket a másik után. Így menti meg a saját életét.

Image

Dányi Krisztián és Murányi Tünde

Az írás megjelenését botrány övezte. A zsidó és a holokausztkérdés kényes és nemkívánatos témának számított. Mára megint azzá vált. Sokan blaszfémiával vádolták a szerzőt, mások egyenesen az áldozatok meggyalázását rótták fel neki. Vajon lehet-e megrendültség és pátosz nélkül beszélni e bűnökkel és áldozatokkal terhes korról. Szabad-e akár nevetni is a gyilkosain és kirekesztettjein? Megfér-e a tragédia árnyékában a szexualitás, a buja vágy és az életöröm? Lehetett-e kacagni 1944 karácsonyán és a
felszabadulás napjain? Vagy még sokáig csak a megrendültség és a pátosz hangján szabad beszélni mindezekről?

Image

Bencze Ilona, Gáspár Kata, Dányi Krisztián

Fábry Zoltán évekig készült filmet forgatni a különös hangú, vásott történetből. Végül Szőnyi G. István TV játékot készített belőle. Karinthy Ferenc azonban színdarabnak szánta. Vágya csaknem félévszázad múltán valóra válik. A Karinthy Színház új előadása ősbemutató. A darab rendezője, elmondása szerint kíváncsian várja, lázba hozza-e még a közvéleményt a hangvétel frivolsága, újszerűsége. Vagy mára már nyitott kapukat, túlhaladott tabukat döngetünk?

Image

Dányi Krisztián és Kerekes Viktória

Az ügyeskedő fiút Dányi Krisztián, a meghódított hölgyeket Murányi Tünde, Bencze Ilona, Gáspár Kata és Kerekes Viktória alakítja.

Fotók: Csicsely Zoltán

Hirdetés

Színi krónika

A frusztrációt mozgással kell levezetni

Tölli Szofia írása

Kamaszkor, bolyongás, kérdések, gyerekek, fiatalok. Futás, küzdelem. Tornaóra még nem volt ilyen izgalmas. Az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves osztálya meglepően közvetlen, a regényhez hasonuló hangvételben vitte színre Lénárd Róbert rendezésében a Zabhegyezőt tornatermi, tornaórai miliőben. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

A Cirkuszhercegnőt mutatják be a Budapesti Nyári Fesztiválon júliusban

Június óta teltházas előadásokkal zajlik a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten és a Városmajorban, a több mint száz programot kínáló programsorozat keretében júliusban mutatják be A Cirkuszhercegnő című operettet – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Vidor Fesztivál – Nagy klasszikusok és kortárs darabok a színházi versenyprogramban

A bohózattól a tragikomédiáig összesen tizennyolc szórakoztató színházi előadással várja a közönséget augusztus 24-től szeptember 1-jéig a Vidor Fesztivál Nyíregyházán. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Határon túli magyar produkciók kerültek az idei Thealter fesztivál fókuszába

Öt határon túli magyar társulat hét kivételes produkcióját is láthatja – többségüket Magyarországon elsőként – a közönség az augusztus 3-án kezdődő szegedi Thealter fesztiválon – tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Kiállítás, komoly- és könnyűzene is szerepel a Zsidó Kulturális Fesztivál programjában

Kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, felolvasóestek, színházi előadások és könyvbemutatók is várják a közönséget a 21. Zsidó Kulturális Fesztiválon augusztus 26. és szeptember 2. között hat budapesti helyszínen. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Befejeződhet a debreceni Latinovits Színház beruházása

Befejeződhet a debreceni Latinovits Színház évekkel korábban félbemaradt beruházása, miután a Románia-Magyarország határ menti együttműködési program keretében összesen 13 millió euró forrást nyertek a színház kivitelezését is magába foglaló kulturális pályázaton – jelentette be Debrecen polgármestere, a hajdú-bihari közgyűlés, valamint a Bihar megyei Tanács elnöke közös sajtótájékoztatón a helyszínen. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: