Maradjunk kapcsolatban!

Női ágyak – háború alatt

Karinthy Ferenc: NŐK című színdarabját mutatta nemrég a Karinthy Színház, az író fia, Karinthy Márton rendezésében. A történet azt meséli el, hogyan éli túl egy zsidó fiú a háborút a csáberejének köszönhetően és a nők jóvoltából a világháború alatt.

Karinthy Ferenc darabját saját fia rendezte meg

A 60-70-es évtized fordulóján sokáig nem jelenhetett meg Karinthy Ferenc Aranyidő című kisregénye. Témáját tabuk övezték, elhallgatása különös izgalmat és várakozást okozott. Beregi Józsi, bujkáló, zsidó polgár, a történet főhőse különös módon éli túl a vészkorszakot és Budapest ostromát. Végigjárja a romos belvárosi ház pincéjébe költözött hölgyeket. Először szépeket mond nekik, tiszteli őket és odafigyel rájuk. Aztán az ágyukba bújik és
boldoggá teszi őket. Egyiket a másik után. Így menti meg a saját életét.

Image

Dányi Krisztián és Murányi Tünde

Az írás megjelenését botrány övezte. A zsidó és a holokausztkérdés kényes és nemkívánatos témának számított. Mára megint azzá vált. Sokan blaszfémiával vádolták a szerzőt, mások egyenesen az áldozatok meggyalázását rótták fel neki. Vajon lehet-e megrendültség és pátosz nélkül beszélni e bűnökkel és áldozatokkal terhes korról. Szabad-e akár nevetni is a gyilkosain és kirekesztettjein? Megfér-e a tragédia árnyékában a szexualitás, a buja vágy és az életöröm? Lehetett-e kacagni 1944 karácsonyán és a
felszabadulás napjain? Vagy még sokáig csak a megrendültség és a pátosz hangján szabad beszélni mindezekről?

Image

Bencze Ilona, Gáspár Kata, Dányi Krisztián

Fábry Zoltán évekig készült filmet forgatni a különös hangú, vásott történetből. Végül Szőnyi G. István TV játékot készített belőle. Karinthy Ferenc azonban színdarabnak szánta. Vágya csaknem félévszázad múltán valóra válik. A Karinthy Színház új előadása ősbemutató. A darab rendezője, elmondása szerint kíváncsian várja, lázba hozza-e még a közvéleményt a hangvétel frivolsága, újszerűsége. Vagy mára már nyitott kapukat, túlhaladott tabukat döngetünk?

Image

Dányi Krisztián és Kerekes Viktória

Az ügyeskedő fiút Dányi Krisztián, a meghódított hölgyeket Murányi Tünde, Bencze Ilona, Gáspár Kata és Kerekes Viktória alakítja.

Fotók: Csicsely Zoltán

Hirdetés

(nem)csakegykép(p)

A virtuális valóságot és a színpadi látványt egyesítő előadás a kolozsvári színházban

Tovább olvasom

Premier

Történelmi drámát mutat be az Újszínház pénteken

Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház; a történelmi drámát Nagy Viktor rendezésében pénteken láthatja először a közönség. (tovább…)

Tovább olvasom

Ajánlom magam

II. Teátrum Neked!

Zentai Teátrumi Napok, 2018. február 21-24., Zentai Magyar Kamaraszínház

Folytatódik a Magyar Teátrumi Társaság tavaly útjára indított fesztiválja Zentán! Az idén már négy naposra bővült rendezvénysorozat, a II. Teátrum Neked! keretei között a vajdasági közönség egyaránt találkozhat gyermekeket- és felnőtteket megszólító színházi programokkal. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Ismét közös produkcióra készül a nemzeti színház és a nemzeti táncegyüttes

Az Egri csillagok előadására készül a Magyar Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes – hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Gálaműsorral ünneplik vasárnap a magyar széppróza napját

Gálaműsorral, novellaíró versennyel, antológia-bemutatóval és koncerttel ünneplik vasárnap a magyar széppróza napját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), a Nemzeti Színházban délután a Versek szódával programmal várják az érdeklődőket. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Barnák Lászlót választották a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának

Barnák László színész-rendezőt választotta egyhangú döntéssel a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának a Tisza-parti város közgyűlése pénteken. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: