Ősbemutatóra készül a Tomcsa Sándor Színház

 

Széles színskálán a migránsok

 

Matei Vișniec Migránsok című, 2016-ban megjelent darabjának többszólamúsága abszurd fonalaival szövődik napjaink geopolitikai anyagába. A benne kiépülő világ inkább nevezhető körképnek, mintsem aktuálpolitikai állásfoglalásnak.


Nem kijelentéseket tesz, hanem körüljár, rávilágít, megszólít. Emberi sorsok homokszemei akasszák az eddig olajozottan forgó nagyvilági gépezetet: a vándorló és a befogadó gondolatainak háttérében tátong a meg nem értettség üressége, a megoldás hiányának elveszett segélykiáltása. Mindeközben, felcsillanni látjuk a túlmagyarázások homályába burkolózó irányítók belső ügyködéseit is. A több szempontból is élesen aktuális darab körüljárja az egyéni életek szilánkjaiból mozaikszerűen összetevődő megváltozott helyzetet. Reflektorfénybe helyezi a jelent, ám vetületei különleges nézői hozzájárulással válnak igazán jelen idejűvé. Ebben az előadásban elsődlegessé válik a felmutatott világ személyes, nyílt befogadása. Színre lépnek a folyton-mosoly álarc mögé bújt hóhérok: az emberi életekkel zsonglőrködő csempészek, a „humanista” gyerekcsempészek, és a szív-lélek szervkereskedő. Előbújnak a háttérmunkások is: a szókovács agytornász és szófogadó politikus társa, és a célkeresztben haláltáncot járó közemberek, a megázott migránsok, és a naiv jólelkűséggel megáldott vidékiek személyében. Az előadásban egyszerre húz szét és zár össze az elidegenítő erő és a fullasztásig összezsúfolt emberi sorsok hasonlatossága.

 

16735888_1862020964077981_1770097987_n.jpg


A megszokott Vișniec-i abszurditás eltávolító hatása csökkenni látszik groteszk jelenünk mindennapi kavargásában. Kinek mit jelent elhagyni az otthonát, mit jelent a befogadás, milyen okok vezérlik a lavinaként robajló újkori honfoglalást, és természetesen van-e megoldás a problémára? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre keres válaszokat a Tomcsa Sándor színház társulatával készülő új előadás, Zakariás Zalán rendezésében.
Tehát, problémafelvető, elgondolkodtató kortárs előadásra számíthat az udvarhelyi közönség, egy olyan szöveg színpadra állításával, amelyet a magyar nyelvterületek egészében elsőként mutat be a Tomcsa Sándor Színház.