Főoldal

large_1509611767_MLA_5886.jpg


Kapufa és öngól
szerzőavató Nagyváradon

Sardar Tagirovsky országos figyelmet keltő rendezésében, Szíjártó Tímea-Aletta: Az eset c. drámája alighanem ösztönzően hatott az erdélyi tollforgatókra. A Drámázat III. pályázat Debüt-díjas alkotását a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én este láthatta a nagyváradi közönség. Tasnádi-Sáhy Péter vállalkozott arra, hogy a Szigligeti Színházban Körmöczi-Kriván Péter monológszerű darabja, a Kapufa és öngól dramaturg-rendezője legyen.

large_Linke Dorottya 1..jpg

 

by Spirita Társulat

Fehér, szürke fekete. Szabályos, geometrikus formák, kockaalakok. Mintha egy számítógép vagy egy iPhone felszínét vizsgálnánk meg közelebbről a Bethlen Téri Színház színpadán. Rideg és kietlen. Ahogyan önmagában bármilyen elektronikus eszköz is ilyen. Csakhogy a Galkó Janka által létrehozott és megálmodott teret nem mi, hanem a benne mozgó, beszélő és cselekvő szereplők működtetik. Ők, vagyis a Spirita Társulat színészei pörgetik a színházi iPhone felületét… így tárul szemünk elé kb. 100 percben a számítástechnika egyik úttörőjének, Steve Jobs...

 

large_Maia Morgenstern másolata.JPG

 

fesztivál-beszámoló -

debreceni következtetésekkel

2021-ben a vajdasági Újvidék lesz az Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik helyszíne. Hogyan illeszkedik a város által nagy nemzetközi körültekintéssel megtervezett programba egy kisebbségi kulturális intézmény, az Újvidéki Színház a Nagy Testvér, a Szerb Nemzeti Színház szomszédságában, és árnyékában?

Puskin-éremmel tüntette ki a Nemzeti Színház igazgatóját Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton Moszkvában, az orosz nemzeti egység napján.

Kenotáfium

large_IMG_0866a_resize másolata (3)_1.jpg


„A régi görögöknek volt egy tiszteletet érdemlő szokásuk. Azoknak, akik elégtek, akiket elnyelt a tűzhányó torka, akiket maga alá temetett a láva. Azoknak, akiket széttéptek a vadállatok, vagy fölfaltak a cápák, azoknak, akiket szétmarcangoltak a sivatagi dögkeselyűk. Akiket a megzabolázhatatlan tömeg eltaposott és a talpán hordott szét. Azoknak, akik szó szerint vették a felszívódást, akiknek a személyes névmását törölték minden szótárból. A hazájukban úgynevezett kenotáfiumokat, üres síremlékeket építettek, mert a test az tűz vagy víz, vagy föld lett, ám a...

Élmény-cserépkoncert

medium_37032808184_5ac7171fb7_k másolata.jpg


Szüntelen serülőkor az élet, csak a zendülésünk utóbb bölcsességgé fárad. Ilyesmit táncol és beszél el nekünk önmagáról, a maga látta világról a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház színésze.

small_EDY_8664l másolata_1.jpg

 

Ellopja álmainkat a kakasszó?

A gyermekáldás tapasztalatával gazdagabban, visszatért a színpadra Béres Márta, az újvidéki Csárdáskirálynő Vereckey Szilviája, a ONE GIRL SHOW személyiség-szabadságharcosa, az Urbán András rendezések ezeregy metaforányi hősnője, a Kosztolányi Dezső Színház tagja. A szerepbeli partnereit mérhetetlen alázattal gyötrő, és kínzásukat a kedvükre elszenvedő, szende tüzű démon. Most a Hajnali 4 van. Az álmai keresik.

Az irodalom, a képzőművészet és a színház idén is megfogta egymás kezét a Magyar Nemzeti Galériában, és így létrejöhetett a 2017. évi Textúra. Idén a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének BA II. hallgatói – többek között – Réti István, Pór Bertalan, Bihari Sándor és Johann Millitz festményét választották a kb. 10 perces színházi jelenetek alapjának és ihletőjének.

Matei Vişniec új darabja a dráMa9 Találkozón

Szabad-e az esztétikai méltatás elemévé tenni a tényt, hogy a Migránsoook szerzője, Matei Vişniec a székelyudvarhelyi magyar ősbemutató végén hüppögve, a könnyeit törölgetve haladt a nézőtéri kijárat felé? Szabad. Mert szemben a portugáliai világpremier felfogásával, a Tomcsa Sándor Színházban, a Zakariás Zalán dirigálta társulat kertelés nélkül hozta színre mindnyájunk friss élményét, a humanitárius katasztrófát. A könny az előadás része volt.