Virtuális forradalom a Nemzeti Táncszínháznál


A veszélyhelyzet tragikusan sújtotta a kultúra minden területét, azonban nem csak negatív hozadéka van a világjárványnak. Bár a kulturális intézmények eddig is szívesen próbálgattak új platformokat, kommunikációs eszközöket, legerősebben mégis a saját honlapukon illetve a Facebook oldalakon érték el virtuális közönségüket. Erőforrásaikat elsődlegesen a személyes előadásokra, találkozásokra összpontosították.

A személyes kapcsolatok megszakadása azonban virtuális, online forradalmat indított el valamennyi intézménynél és művésznél. A Nemzeti Táncszínház is indított olyan csatornákat közönségük szórakoztatására, melyre eddig kevesebb figyelem irányult.

Az NTSz ON című program keretében, keddenként és csütörtökönként, a Nemzeti Táncszínház Facebook és YouTube csatornáján felvételről láthatók korábban rögzített táncelőadások a magyar táncélet kiválóságainak tolmácsolásában. Néptánc kuriózumok, népszerű kortárs táncelőadások és a különleges műfajok kiválóságai érkeznek otthonunkba a vetítések során.” – nyilatkozta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója

Spotify csatornájukon valamennyi zenei műfaj képviselteti magát a folyamatosan megújuló, különleges playlisten a népzenétől kezdve a komolyzenéig, a jazztől a kortárs műveken át a gyermekdalokig.

„A Nemzeti Táncszínház közel negyven professzionális együttessel együttműködve állítja össze hétről hétre válogatását, amelyben kibontakozik az a műfaji sokszínűség, ami táncelőadásokat is jellemzi. A táncosok és koreográfusok választásai mellett a Táncszínház kollégái által összeállított playlistet is meghallgathatjuk, illetve feliratkozhatunk a folyamatosan bővülő podcastokra is, ahol a táncvilág nagyjaival, többek között Bozsik Yvette és Novák Ferenc Tata mellett, a Kiss Jánossal készült exkluzív beszélgetéseinket lehet meghallgatni. Ráadásul a dalválogatás hallgatásához nem kell előfizetnünk az alkalmazásra.” – számolt be az intézményvezető.

Fotó: Ódor Dorottya

Mint kiemelt kultúrstratégiai intézmény a támogatásból is kiveszi a részét. “Köszönjük, Magyarország!” címmel az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen felhívást hirdetett meg a  független táncművészek támogatására. Mivel a kultúra felelőssége, hogy a szellemi életet táplálja és a kiegyensúlyozott léthez szükséges lelki erőt átadja az embereknek, ezért a pályázatokat nem rászorultsági alapon, hanem feladatvállalás után ítélik a pályázóknak. A felhívással az ágazat azt kívánja erősíteni, hogy a kulturális dolgozók munkája létfontosságú és társadalmilag rendkívül hasznos. Ezen kívül a kulturális élet vérkeringésének újbóli megindítása olajozottabb lehet az aktív munkában tartott művészekkel.