Megkezdődött a POSZT

Borovics Tamásé a Kaszás Attila-díj

Újra benépesült színháziakkal a pécsi Király utca, az országos színházi találkozó első napján máris két versenyprodukciót láthatott a helyi és a szakmai közönség. A megnyitó ünnepségen átadták a Kaszás Attila-díjat is: Borovics Tamásé az elismerés.

Már az első nap délutánjára sokan Pécsre érkeztek, a Palatinus Hotelban tartották a megnyitó ünnepséget. Este dupla előadást játszott a Nemzeti Színház az Amphitryon című produkciójából Gothár Péter rendezésében, Alföldi Róbert, Nagy Zsolt, Tenki Réka és Znamenák István főszereplésével. A nagyszínházban a szombathelyi társulat adta elő Dosztojevszkij- átiratát, A félkegyelműt.

Az ünnepi szavak között Halász János kultúrárt felelős államtitkár úgy fogalmazott: 2008-ban az előadóművészeti törvény elfogadásával és későbbi módosításával létrejött struktúra ma is biztosítja a magyar színjátszás intézményi kereteit. Megszülettek a nemzeti intézmények, az előadóművészeti szervezetek pedig tavaly 10 milliárd forint társaságiadó-kedvezményt tudtak igénybe venni, ebből 6 milliárd forint támogatás a magyar színházi világnak jutott.

Image

Úgy vélte, a biztonsághoz szükség van arra is, hogy a különböző műhelyek kapcsolatot teremtsenek, együttműködjenek. Jó példa erre a POSZT, amelynek hátterében működtetőként a két nagy szakmai szervezet, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság áll – mondta.

A hivatalos megnyitót követően jelmezbe öltözött színészek a Pécsi Nemzeti Színház elé húzták Bodrogi Gyulát, a fesztivál díszvendégét szállító ekhós szekeret, aki onnan köszöntötte a közönséget.

Image

A tíznapos fesztiválon hat vidéki, négy fővárosi és két határon túli előadás verseng. Csak, hogy a következő napokból szemlézzünk: jönnek a debreceniek, a marosvásrhelyiek, a zalaegerszegiek és Budapestről az Örkény Színház.

A szakmai zsűrit Dobák Lívia dramaturg, Füzér Anni tervező, Gyöngyössy Katalin színész, Jászay Tamás kritikus, Nagy Viktor rendező, Zalán Tibor drámaíró és Pawel Szkotak, a poznani színház művésze, rendezője alkotja.

Az érdeklődés nagy, a belépők döntő többsége elfogyott. A versenydarabokon kívül 29 helyszínen 148 úgynevezett off-programra várják a közönséget. Bemutatkoznak a színművészeti egyetemisták, koncertet ad Kern András, Kulka János, Lajkó Félix és Varnus Xavér. Köszöntik a jubiláló művészeket, színházakat, a Nyílt Fórum programban új drámákat mutatnak be.

Kaszás Attila-díj hatodszor 

Kétszer annyian szavaztak, mint tavaly, vagyis egyre ismeretebbé válik a díj, amelynek odaítélésében nagy szerepe van a közönségnek is. A színházak javaslata, majd szakmai szavazás után három név kerül a közönség elé: idén Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház), Nyári Oszkár (Kaposvári Csiky Gergely Színház) Vass György (Újszínház).

Image

Pokorni Zoltán a Hegyvidék polgármestere, a díj egyik alapítója szerint fontos, de nem lényeges, ki kapja a díjat, hiszen bekerülni a legvégső körbe önmagában az elismerés. Onnantól már kis véletlen, melyik város színházi közönsége fog össze jobban. Ezt a díjat nem a hatalom, a politika adja – hanem a szakma és a közönség. Ez a Kaszás Attila-díj legnagyobb értéke. 

Borovics Tamás 1974. november 22-én született, Nagyatádon. Az erdészeti szakközépiskolai érettségi után váratlanul a színészi pálya felé fordult, és felvételt nyert a békéscsabai színház színiiskolájába.  1997-ben került a pályára, azóta a Szegedi Nemzeti Színház tagja, ahol az egyik legtöbet foglalkoztatott színész..

Cs. Z.