Megjelent a Magyar Teátrum novemberi száma

A Nemzeti Színház vezetői pályázatával kapcsolatos, hat oldalas összeállítással jelent meg a Magyar Teátrum című színházi magazin negyedik évfolyamának kilencedik, novemberi száma.

A Magyar Teátrumi Társaság által alapított 24 oldalas, színes A/3-as formátumú havilap megvásárolható országszerte az újságosstandokon, és a társaság tagszínházaiban, valamint előfizethető a lapban megadott címen, vagy a www.magyarteatrum.hu oldalon. A Magyar Teátrumban főleg a társaság tagszínházairól olvashatnak, de találhatnak benne más magyarországi, nemzetiségi, határon túli színházakról, művészekről és a társművészetekről szóló írásokat is.

 

A novemberi lapszám tartalmából:

 

Ki lesz a fa alatt a Nemzetiben?címmel hat oldalon keresztül foglalkozik a lap a Nemzeti Színház élére kiírt vezetői pályázattal, és a pályázókkal. Az összeállításban olvashatnak adatokat, véleményeket a színház múltjáról, jelenéről, és jövőjéről is, hiszen két potenciális pályázó: Alföldi Róbert, jelenlegi vezérigazgató és Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója is megosztotta gondolatait a Magyar Teátrummal. – 17-22. oldal.

 

A Veszprémi Petőfi Színház idei évadának legnagyobb vállalkozása az Oliver! című musical színpadra állítása. A lap 1. és 9.oldalán a rendező: Nagy Viktor, a díszlettervező: Kentaur, és a főszereplő: Kőrösi Csaba gondolatait olvashatják.

 

Az 1988-as Madáchbeli ősbemutatót követő húszévnyi szünet után a kecskeméti Katona József Színház mutatta be, Tolcsvay László – Müller Péter – Bródy János: Doctor Herz című musicaljét A Magyar Teátrum kérdéseire a rendező, Szerednyey Béla, és a címszereplőt alakító Szemenyei János válaszolt. – 1. és 5. oldal.

 

A debreceni Csokonai Színház táncos-zenés mesejátékot mutatott be Weöres Sándor Holdbeli csónakos című színműve alapján, Gemza Péter rendezésében. A művésszel Kozma András, beszélgetett. – 1. és 8. oldal.

 

Gáspár SándorCaragiale: Viharos éjszaka című bohózatának főszerepére érkezett a Budaörsi Játékszínbe. A vele készült interjúból a 14. oldalon az is kiderül, hogyan kapta a Kossuth-díjas színművész a szakmában ismert Csámpi becenevet.

 Mikó Istvánéletben maradt. A Turay Ida Színház szakmai vezetőjével szerencsés kimenetelű közlekedési baleseteiről, és Aszfaltmuzsikusok című új bemutatójáról a 24. oldalon olvashatnak.

 

Harmadik éve hirdeti meg és osztja ki ünnepélyes keretek között a Magyar Teátrum Díjat a Magyar Teátrumi Társaság azoknak, akik a takaró függönyök, a kulisszák mögött segítik a reflektorfényben állókat. Az eddigi díjazottakról és az idei díjátadó gálaestről a 2. oldalon olvashatnak.

 

Felemelő pillanatoknak voltak tanúi azok a szolnoki polgárok, akik jelen voltak a Szigligeti Színházban, október 23-án este, az ünnepi díszelőadáson – 3. oldal.

 

Harmincnyolc független színházi és alkotói társulat költözött össze egy volt iskolaépületbe. A Jurányi alkotóházban játszhatnak, próbálhatnak és raktározhatják is az eszközparkjukat az együttesek. – 3. oldal.

 

Október 26-án, péntek este szűnni nem akaró hahoták, nyíltszíni tapsok közepette mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház az Egy bolond százat csinál című zenés vígjátékot – 4. oldal.

 

Ismét egy új kezdeményezés indult el a Békéscsabai Jókai Színházban: a Mindentudás Színházi Egyeteme, a színház- és társművészeteinek találkozása egy tudományos ismertterjesztő sorozatban. Neves professzorok előadásai, melyek a tudomány oldaláról közelítenek színházhoz, zenéhez, irodalomhoz, művészethez, mégis közérthető formában – 4. oldal.

 

Szakonyi Károly Adáshiba című darabját mutatja be december 14-én a Veszprémi Petőfi Színház Tordy Géza rendezésében, a főbb szerepekben Esztergályos Cecíliával, Reviczky Gáborral és Eperjes Károllyal. A lap 6. oldalán Szakonyi Károllyal olvashatnak egy beszélgetést.

 

A Victor Hugo A nevető ember című regényéből írott drámát december 15-én mutatják be a Győri Nemzeti Színházban. A történetet, melyet Magyarországon ilyen formában még soha nem láthatott a közönség Pozsgai Zsolt alkalmazta színpadra. Az előadás rendezője, Forgács Péter, a főbb szerepekben Járai Mátét, Szina Kingát és Dörner Györgyöt láthatják majd – 6. oldal.

 

Házi szerző: Mészáros István színművész Lift című darabját, kezdte el próbálni a szolnoki Szigligeti Színház társulata, Molnár László rendezésében. A bemutató november 27-én lesz a Szín-Mű-Helyben – 6. oldal.

 A holló árnyékábancímű történelmi krimit a közelmúltban mutatta be a Turay Ida Színház. A lap 7. oldalán a Borbálát játszó Hűvösvölgyi Ildikóval olvashatnak interjút.

 

A kecskeméti Katona József Színház november 30-án tartja Bertold Brecht: Angliai Második Edward élete című művének magyarországi ősbemutatóját a Kelemen László Kamaraszínházban, Zsótér Sándor rendezésében. A király szerelmét alakító Orth Péterrel próbák során beszélgetett a lap munkatársa – 7. oldal.

 

Kézdy GyörgyÁkombákom című estjét, a Soproni Petőfi Színház Pódium bérlet sorozatában láthatják ebben az évadban. A Jászai Mari-díjas, Érdemes művész a lap 8. oldalán nyilatkozik az összeállításról.

 

Tébi Mártával, a Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház sokoldalú vezető színésznőjével a lap 10. oldalán olvashatnak egy beszélgetést.

 

Az egri Gárdonyi Géza Színház 20 év után november 9-től ismét műsorra tűzi az Óz című mesét, Pinczés István rendezői elképzelései szerint – 10. oldal.

 

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház november 30-án mutatja be Erdős Virág Pimpáré és Vakvarjúcska című mesejátékát. A felkészülésről az előadás rendezője: Fige Attila egyetemi hallgató, és a díszlet- jelmeztervező: Miareczky Edit nyilatkozik a 11. oldalon.

 

Jókedvű vállalkozásba fogott a szolnoki Szigligeti Színház társulata. Színpadra állítják a színház művészeti vezetője, Kiss József félig cirkuszi-, félig mesedarabját, a Szenzációóóó!-t – 11. oldal.

 

„Őrültnek kell lenni egy kicsit” – nyilatkozza munkájáról Balogh Eszter a Győri Nemzeti Színház új karigazgatója – 12. oldal.

 

Megtartották Örkény István Sötét galamb című komédiájának olvasópróbáját a Veszprémi Petőfi Színházban. Az előadás rendezője Hargitai Iván, a bemutató december 1-jén lesz a Latinovits-Bujtor Játékszínben – 12. oldal.

 

Hónapról hónapra egyre nagyobb fordulatra szeretne kapcsolni az október 30-án újra nyílt Játékszín, ahol két korábban bezárt színház – a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín produkcióit játsszák tovább – 14. oldal.

 

 

A 15. oldalon, a HATÁRTALANUL rovatban Tóth Tiborral, a Komáromi Jókai Színház igazgatójával találnak egy interjú, ugyanitt olvashatnak arról is, hogy Visky András Pornó című darabját mutatta be Chicagóban a Theatre Y Studio nevű színház.

 

A 16. oldalon Pozsgai Zsolt az Új Színház művészeti vezetője nyilatkozik az új vezetést korábban ért támadásokról, és eddigi munkájukról.

 

Változatos és sokszínű évad elé néz a kecskeméti Katona József Színház művésze, Pál Attila, akivel a 23. oldalon olvashatnak beszélgetést.

 

Próbálják a Kabaré című musicalt a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Szűcs Gábor, a főszereplő Ullmann Mónika. A bemutató december 1-jén lesz – 23. oldal.

 

Több, mint százan adtak vért, több százan vettek részt a Regina Tévé, a Vöröskereszt és a Veszprémi Petőfi Színház által szervezett Nagy Egészség- és Véradónapon – 24. oldal.

Image

Megjelent a Magyar Teátrum novemberi száma

Megjelent a Magyar Teátrum című színházi magazin harmadik évfolyamának kilencedik, novemberi száma.

A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható országszerte az újságosstandokon, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen.

A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki színházról olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról, színházi művészekről szóló írásokat is.

A novemberi lapszám tartalmából:

 

Vasvári Csaba, békéscsabai születésű színművész a Monte Cristo grófja című musicalben, Villfort főügyész szerepére visszatért ifjúkori pályakezdő lépéseinek színhelyére, a Békés Megyei Jókai Színházba. – 9. oldal.

 

Magyarországi színpadon először látható Jane Austen Értelem és érzelem című művéből készült színdarab a Veszprémi Petőfi Színházban. Valló Péter, az előadás Kossuth-díjas rendezője, valamint két főszereplője Kéri Kitty és Trokán Anna az 1-6. oldalon nyilatkozik.

 

A kecskeméti Katona József Színház Kelemen László Kamaraszínházban Szász János állította színpadra Füst Milán: Boldogtalanok című drámáját. A rendezővel készült interjú a címlapon kezdődik és a 7. oldalon folytatódik.

 

A címlapon kezdődő és a 3. oldalon folytatódó interjúban Trill Zsolt a debreceni Csokonai Színház Molière: Scapin, a szemfényvesztő című előadásának létrejöttéről nyilatkozik.

 

Fekete Péter, a Magyar Teátrum főszerkesztője, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója a média és a színház együttműködését sürgette az Országgyűlés október 28-ai kulturális szakmai nyílt napján. – 2. oldal.

 

A nézők szavazatai alapján nyerte el a soproni Petőfi Színház Örökös Tagja címet Győri Péter színművész, olvashatják a második oldalon, ahol arról is tájékozódhatnak, hogy december végén immár második alkalommal adják át a Magyar Teátrum Díjat, a színházi háttérszakmák legjobbjainak a Békés Megyei Jókai Színházban.

 

Két alkalommal, december 11-12-edikén este láthatja a közönség Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, költő MÁRIA című új magyar musicalét a debreceni Főnix Csarnokban, a Csokonai Színház előadásában. – 2. oldal.

 

A lap 3. oldalán Ács János rendezővel olvashatnak beszélgetést a Györgyike drága gyermek című Szomory színmű Győri Nemzeti Színház beli próbafolyamatának derekán.

 

Negyedik alkalommal rendezik meg a vidéki színházakról körképet adó Vándorfesztivált – ezúttal a kecskeméti Katona József Színházban. November 22-e és 29-e között Veszprém, Szolnok, Sopron, Békéscsaba, Debrecen és Győr teátrumainak előadásait láthatják. – 4. oldal.

 

Milyen emlékek fűzik Lehár Ferenc nagyoperettjéhez, és milyen szerepek várnak még rá? Ezekről a kérdésekről beszélgetett a lap munkatársa Csombor Terézzel a kecskeméti Katona József Színház színművésznőjével A víg özvegy főpróbahetében. – 5. oldal.

 

Október 21-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház társulata a nagyszínpadon Márai Sándor örökérvényű színművét, a Kalandot. – 4. oldal.

 

Eperjes Károly, AVeszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója játssza az egyik főszerepet Sipos József új filmjében, a Kalandban, amely Márai Sándor azonos című színműve alapján készült. – 5. oldal.

 

A siket és nagyothalló nézők jelnyelvi tolmács közreműködésével tekinthették meg a Túl a rivaldán című zenés kabarét a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A Veszprémi Petőfi Színház ezzel az előadással csatlakozik a 90 decibel Projekthez. – 5. oldal.

 

Izgalmasan indult az évad a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében. Paul Pörtner Hajmeresztő című krimi-komédiáját mutatták be Görög László rendezésében. Az interaktív előadásról a rendező és az egyik főszereplő, Rupnik Károly nyilatkozik a lap 6. oldalán.

 

Töretlen sikerrel játsszák a soproni Petőfi Színházban Willy Russel Vértestvérek című musicaljét. A lap 7. oldalán három főszereplővel: Kurkó Józseffel, Sövegjártó Áronnal és Papadimitriu Athinával olvashatnak interjút.

 

 

Arról is a 7. oldalon olvashatnak, hogy a Veszprémi Petőfi Színház első önálló társulata megalakulásának ötvenedik születésnapját ünnepelték október 15-én. Ebből az alkalomból négy új Örökös Tagot köszönthettek a nézők: Meszléry Juditot, Horváth Katalint, Bakody Józsefet és Petrik Jánost.

 

A világon egyedülálló, magyar fejlesztésű hangrendszert próbált ki a Békés Megyei Jókai Színház az elmúlt időszakban a Monte Cristo grófja című musical előadásain. 9. oldal.

 

Megszületett a Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház, melynek egyik megálmodója művészeti vezetője Nyírő Bea színművész, akivel a 10. oldalon olvashatnak egy beszélgetést.

 

Ugyancsak a 10. oldalon, a Palinta rovatban olvashatnak az egri Gárdonyi Géza Színház Lúdas Mátyás bemutatójáról, és a szolnoki Szigligeti Színház készülő Légy jó mindhalálig musical-előadásáról.

 

Újabb főszerepet játszik Ganxsta Zolee a kecskeméti Katona József Színház Winnetou és a kenderallergia című ősbemutatójában, melynek szövegét Réczei Tamás, dalszövegeit Galambos Attila írta, zenéjét pedig Szemenyei János szerezte. – 11. oldal.

 

Arról is a 11. oldalon olvashatnak, hogy közel kétszáz fős „társulattal” tartották meg a Békés Megyei Jókai Színházban az Ádámok és Évák Ünnepe című középiskolás színházi program közös olvasópróbáját.

 

A 12. oldal Határtalanul rovatában a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház magyarországi turnéjáról, és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház drámapályázatáról olvashatnak.

 

A 13. oldalon, a Kulissza rovatban Páros Zsolt, a Győri Nemzeti Színház színpadmestere, Örökös Tagja mesél többek között arról, hogyan tudja összeegyeztetni Puccinit és az AC/DC-t.

 

Fél évszázad díszletek közöttcímmel jelent meg Kellei György portrékötete Perlaki Róbert díszlettervezőről, a Veszprémi Petőfi Színház társulatának alapító és Örökös Tagjáról. – 13. oldal.

 

A titkok ajtajacímmel a japán irodalom gyöngyszemeiből válogat Eiko gésa bőrébe bújva önálló estjében Geszty Glória. –14. oldal.

 

A Párok az életben, párok a színpadon című sorozatban ezúttal Borbély Krisztinávalés Boros Zoltánnal, a Turay Ida Színház művészeivel beszélgetett a lap munkatársa. – 15. oldal.

 

A szolnoki Szigligeti Színház sokoldalú színésze, Mészáros István, aki írt már drámát, cikkeket a Magyar Teátrumban, nemrégiben St. Pulcher néven jelentetett meg egy krimit. A könyvről a 16. oldalon olvashatnak.

 

Ugyancsak a 16. oldalon találnak egy interjút Vastag Tamással, akit egy tévés tehetségkutató műsorból ismer az egész ország, most azonban Alexander Dumas megformálójaként tűnt fel a Békés Megyei Jókai Színház színpadán, a Monte Cristo grófja című musicalben.

 

Friss hírek a Magyar Teátrum internetes oldalán: www.magyarteatrum.hu

Megjelent a Magyar Teátrum novemberi száma

Megjelent a Magyar Teátrum második évfolyamának kilencedik, novemberi száma. A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható az ország szinte valamennyi újságosstandján, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen. A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki színház életéről olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról, színházi művészekről szóló írásokat is.

A lap tartalmából:

A címlapon induló Rivalda rovatban Piros Ildikó, Huszti Péter, Tóth Auguszta és Csikos Sándor színművészekkel olvashatnak interjúkat. – 1-2-3-4. oldal.

Szintén a címlapon kezdődik a szolnoki színház nagy alakításiról szóló írás. – 1-5. oldal.

Margitai Ági színművésznővel kecskeméti szerepéről a 3. oldalon találnak egy beszélgetést.

Csurka István íróval készült interjút olvashatnak a 8. oldalon.

A Magyar Teátrumi Társaság új tagjait ismerhetik meg a 2. oldalon.

A 4. oldalon a veszprémi színház Noszty fiú… előadásáról ír a lap.

Az 5. oldalon Tóth Judítszínművésznő és a motorbicikli esetéről olvashatnak a Turay Ida Színház készülő bemutatója kapcsán.

Kautzky Armand a szolnoki színházban rendez először, amiről vele és a darab szereplőjével, Császár Gyöngyivel beszélgetett a lap munkatársa. – 6. oldal.

Ugyancsak a 6. oldalon olvashatnak interjú Fejszés Attilával, a Győri Nemzeti Színház fiatal színészével.

Ismét Kecskeméten rendez Szász János, amiről a 7. oldalon olvashatnak bővebben.

A 8. oldalon kiderül, hogy Csomós Lajost, a Békés Megyei Jókai Színház művészét „csajok csábították” a színészi pályára.

A 9. oldalon a szolnoki színház Tanítónő bemutatója kapcsán olvashatnak interjút Kerényi Imre rendezővel, valamint Bitskey Tibor, Molnár Nikolett, Jankovics Anna és Barabás Botond színművészekkel.

A 10. oldalon, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője: Kesselyák Gergely, és Vidnyánszky Attila rendező nyilatkozik a jövő nyári tervekről.

Ugyancsak a 10. oldalon olvashatnak a budapesti Aranytíz Kultúrház Tolnay Klári Színpadának legújabb bemutatójáról.

A 11. oldalon az operakedvelők Kaposi Gergely győri zeneigazgatóval, és Benedekffy Katalin zalaegerszegi színésznővel olvashatnak egy-egy beszélgetést.

A 14. oldalon Cseke Pétertől a kecskeméti Katona József Színház igazgatójától megtudhatjuk, hogy mit gondol a pápa a házasságról.

A 15. oldalon, a Palinta rovatban a Békés Megyei Jókai Színház Lúdas Matyi és a Soproni Petőfi Színház Péter és a farkas bemutatójáról tudhatnak meg részletek Zalán Tibor írótól és Nyírő Bea rendezőtől.

A 16. oldalon többek között a budapesti RS9 Színház Albert Einstein Paprikáskrumpli előadásáról és a veszprémi színház Szentivánéji álom bemutatójáról olvashatnak.

Megjelent a Magyar Teátrum novemberi száma

Első évfolyamának harmadik számával jelentkezik novemberben a Magyar Teátrumi Társaság nemrég alapított havilapja, a Magyar Teátrum, amely péntektől megvásárolható lesz az ország szinte valamennyi újságosstandján, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen. A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki teátrum életéről olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról szóló írásokat is.

A novemberi szám tartalmából:

Csörgősipkán légcsavar címmel Hobóval olvashatnak interjút a debreceni Circus Hungaricus című bemutatójáról a lap 10. oldalán.

A címlapon induló Rivalda rovatban a szolnoki Szigligeti Színház Bánk bán előadásának két főszereplőjével Radó Deise-el (Gertrudis), Barabás Botonddal (Bánk) és rendezőjével: Kerényi Imrével olvashatnak interjút. – 1-3. oldal

A címlapon indul a Forgószínpad rovat is, amelyben most a Debreceni Csokonai Színház mutatkozik be. – 1-2. oldal

Az Ugyancsak a címlapon kezdődő Premier rovatban a Veszprémi Petőfi Színház Kaviár bemutatójáról, és annak főszereplőjéről: Gáspár Sándorról olvashatnak.

A szolnoki Vándorfesztiválról, melyen a Magyar Teátrumi Társasághoz tartozó hat vidéki színház hét előadással mutatkozott be, és ahol a társaság közgyűlése is tanácskozott, az 1., a 2., a 11. és a 16. oldalon találnak beszámolókat.

Ezen belül a 2. oldalon a társaság közgyűlésének sajtóközleményét olvashatják, a 11-en azt is, hogy kik nyerték a Vándorfesztivál díjait, a 16-on pedig azt, hogyan állította be a Jókai Színház focicsapata a házigazda Szigligeti Színházéval szemben az Aranycsapat 6:3-as eredményét.

A lap 4. oldalán, a Reflektorfényben rovatban a kecskeméti Katona József Színház két kitűnő színészéről: Réti Erikáról és Pál Attiláról, az operett és a közönség szeretetéről olvashatnak.

A Kulissza rovatban, az 5. oldalon Némethné Kökényesi Györgyit, a Győri Nemzeti Színház női varrodájának vezetőjét mutatja be a lap, abból az alkalomból, hogy a színház örökös tagja lett.

Szintén az 5. oldalon találják „A veszprémi Joplin” című Szabálytalan portrét Módri Györgyi színésznőről.

A 6. oldalon a Határtalanul rovatban, a nemrég alakult új kézdivásárhelyi színház első bemutatójáról, és az ahhoz nyújtott szolnoki segítségről számol be a lap.

A szín-játék nyertese egy tatabányai olvasó –16. oldal.

Magyar Teátrum - November