Elnökség:

Vidnyánszky Attila elnök

Szabó Ágnes alelnök
Oberfrank Pál alelnök
Pataki András alelnök
Kis Domonkos Márk alelnök

Szabó László titkár

A Magyar Teátrumi Társaság titkárságának elérhetőségei:

1053 Budapest, Királyi Pál u. 18. tetőszint 1.
Telefon: +36 1 328-0316,  +36 20 500-2714
E-mail: info@magyarteatrumitarsasag.hu

Taglista

Belépési Nyilatkozat MTT alapszabály Bejegyző végzés
Végzés – 2013. november 13.

Jegyzőkönyv_2018.12.10.

Beszámoló 2012. év

Beszámoló 2013. év

Közhasznúsági jelentés

Beszámoló 2015.

Beszámoló 2016.

Közhasznúsági jelentés 2017

Mérleg

Mérleg 2013

Mérleg 2014

Mérleg 2015

Mérleg 2016

Mérleg 2017.

Végzés

 

Bemutatkozik a Magyar Teátrumi Társaság

2008. november 24-én a Debreceni Csokonai Színház épületében tartotta meg alakuló közgyűlését a Magyar Teátrumi Társaság Egyesület, melynek 15 alapító tagja: Békés Megyei Jókai Színház, Debreceni Csokonai Színház, Győri Nemzeti Színház, Kecskeméti Katona József Színház, Soproni Petőfi Színház, Székesfehérvári Vörösmarty Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Veszprémi Petőfi Színház, Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, Goldmark Károly Művelődési Központ – Balaton Kongresszusi Központ és Színház, Cervinus Teatrum Szarvas, Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft., Turay Ida Színház – Szemiramisz Kht., Mozaik Művészegyesület, Mandala Dalszínház Egyesület alapította meg.

A tagok a Társaság elnökének Vidnyánszky Attilát, a Debreceni Csokonai Színház igazgatóját, alelnökeinek Nagy Viktort, a Győri Nemzeti Színház és Vasvári Csabát, a Székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját választották meg.

A Magyar Teátrumi Társaság elkötelezett a magyar színjátszás hagyományainak ápolása, a magyar nyelven játszó színházak partneri együttműködése és az érdemi, karakteres színházművészeti érdekképviselet mellett. Szándéka, hogy országos működési területen, az állam és az önkormányzatok által fenntartott, továbbá a más modell szerint működtetett színházak összefogását elősegítse. Emellett vállalja szakmai fórumok, találkozók, színházi fesztiválok közös szervezését és lebonyolítását, eseti és állandó művészeti közösségi fórumok működtetését, támogatását. Az egyesület már megalakulása időszakában aktív szerepet vállalt abban, hogy ismertesse a színházi szakmát érintő elképzeléseit, céljait. Több nyílt levelet intézett a kulturális ágazatot felügyelő miniszterhez, Hiller Istvánhoz annak érdekében, hogy a 2008. évben elfogadott és a színházi szakma alapjogszabályának tekinthető előadó-művészeti szervezeteket szabályozó új törvény tükrözze az érintettek szakmai véleményét és érdekeit, és szempontjaik érvényesüljenek a jogalkotás során. Ezt követően is feladatának tekinti a tagok színházművészeti szakmai érdekeinek védelmét, és az aktív részvételt az országgyűlési, kormányzati és önkormányzati döntések szakmai előkészítésében.

A Magyar Teátrumi Társaság meg kívánja szólítani a színházi szakma szereplőit, színészeket, rendezőket, díszlettervezőket, színészügynökségeket, a technikai szereplőket, tehát mindazokat, akik a színházi hagyományok és színházkultúra közvetítésében szerepet vállalnak. Részben ezzel a céllal kezdeményezte egy új színházi havilap elindítását online és időszaki kiadvány formájában Magyar Teátrum néven. Az megalakulás óta eltelt egy év egyik legnagyobb szakmai eredménye az új színházi lap elindítása. A havonta megjelenő újság főszerkesztői teendőit a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója, Fekete Péter látja el.

Az egyesület kiemelt céljai között szerepel, hogy elősegítse a magyar színházi hagyományok és a színházi kultúra, valamint az anyanyelv ápolását és ösztönözze az együttműködést a határainkon túl működő színházakkal. Ennek az együttműködésnek kiváló példája az a szakmai segítség és adomány, mely a közelmúltban új színház indulását segítette az erdélyi Kézdivásárhelyen. Az egyesület tagjai színházi berendezésekkel és technikai eszközökkel, továbbá könyvadománnyal segítették a színház szervezeti kereteinek megteremtését. A kézdivásárhelyi kezdeményezést támogatásra méltónak találta a Kovászna Megyei Tanács is. Az új városi színház a kézdivásárhelyi Vigadó épületében kap helyet, és 2009. őszétől már színházi előadások megtartására is sor kerül a színház frissen megalakul társulatának előadásában. A kézdivásárhelyi városi színház vezetésével egyesületünk egyik tagját, Gergely Lászlót, a szarvasi Cervinus Teátrum művészeti igazgatóját bízták meg.

Az egyesület várja további színházak csatlakozását, melyek céljaival egyetértenek és aktív tevékenységet vállalnak azok megvalósításában.