Készül A tündérlaki lányok

Az emberi önzés vígjátéka

Javában készül A tündérlaki lányok című vígjáték a Veszprémi Petőfi Színházban. Heltai Jenő művének a bemutatója február 1-jén lesz a nagyszínpadon. A rendező Guelmino Sándor szerint az előadás remek alkalom arra, hogy tudjunk nevetni a magunk gyarlóságain.

A rendező szerint akkor érdemes műsorra tűzni egy régi darabot, ha megtalálja benne az alkotó és a néző is azokat a pontokat, üzeneteket, amelyek érvényessé teszik a művet a jelenben is. A tündérlaki lányok mindig hordozza magában ezeket az elvárásokat.

– Az emberi önzés minden korban tetten érhető, kódolva van a lelkünkben. Heltai Jenő darabja szinte pont száz éve született, ma is érvényes és igaz. A tündérlaki lányok egy családról szól. Az egyik lány, Boriska lemond a boldogságáról, feláldozva jó hírét egy idős báró szeretője lesz, azért hogy így segítse testvéreit. Ezt az áldozatot a többiek megszokják, természetesnek veszik, hálát nem éreznek, úgy gondolják, hogy nekik járnak bizonyos dolgok az élettől. A darab többek között azt boncolgatja, lehet-e jó embernek maradni ebben a világban, érdemes-e jót feltételezni másokról, áldozatot vállalni bármiért is, ha a hála esetleg elmarad vagy csak pár embernek fontos. Ma is sok lánynak kell a kérdést mérlegelnie, hogy a család boldogulásáért, előnyökért, az egyéni és anyagi érdekeket előtérbe helyezve mit áldoznak fel. Nem ismeretlenek ezek a dolgok, csak a jelenben már nem bárókhoz fordulnak. Mindezek mellett Heltai műve egy keserédes vígjáték, jól megírt jellemekkel, így mindig tudunk nevetni a magunk örök érvényű és mulatságos gyarlóságain – nyilatkozta Guelmino Sándor.

Kéri Kitty Boriskát alakítja az előadásban:

– Boriska természetesnek tartja, hogy áldozatot hoz a családjáért, egy szerelem döbbenti rá, hogy csupán újabb és újabb bőrt nyúznak le róla. Sikerül-e kiszabadulni a kalitkából, elfogadni a szerelmet, vállalni a boldogsággal járó kockázatot is? Megtanulhatja valaki, hogy jó kapni, aki egész életében csak adott? Ki a tisztességes valójában és odadobhatjuk-e magunkat önfeláldozásból a becsületre hivatkozva? Gazdag játéklehetőséget ad ez a mű nekünk, izgalmas ilyen szerepet eljátszani, nagyon várom a bemutatót – mondta szerepéről Kéri Kitty.
Csarnóy Zsuzsanna Jászai Mari-díjas színművész özvegy Bergné szerepében látható az előadásban:

– Nagyon jó darab ez a mának is. Ezen a szerepen keresztül látható milyen, ha az emberek álszent módon, hamis viselkedéssel azt gondolják, a szeretet nevében érzelmileg zsarolhatnak, tönkretehetnek másokat. Bergné magához köti a gyermekeit, függőségi viszonyba helyezi lányát, s fenntartja mindezt önös érdekből. Jó példa Heltai műve arra is, hogy a gyermeki köszönetet, a szülői tiszteletet nem lehet kikényszeríteni. Az ember az életével mutat viselkedési mintát gyermekeinek, akik ez alapján viszonyulnak majd hozzá – hangsúlyozta a színművésznő.

Szereplők: Özvegy Bergné: Csarnóy Zsuzsanna Jászai-díjas, Boriska: Kéri Kitty, Olga: Terescsik Eszter, Manci: Dobra Mária, Sári: Trokán Anna, Malvin néni: Bajcsay Mária Jászai-díjas, A báró: Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas, Pázmán Sándor: Gémes Antos, Petrencey Gáspár: Tóth Loon, Pista: Keresztes Gábor.

Díszlet: Cziegler Balázs; Jelmez: Kárpáti Enikő; Ügyelő: Szentmiklósi Ildikó Magyar Teátrum-díjas; Súgó: Tóth Zsanett; Rendezőasszisztens: Pápes Mónika; Rendező: Guelmino Sándor.

Varga Róbert