Karnevál képekben

Karnevál címmel Kopacz Mária erdélyi magyar író, neovantgárd grafikus és festő alkotásaiból nyílt kiállítás a Veszprémi Petőfi Színházban. A tárlatot Ladányi István költő, irodalmár ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Kopacz Mária a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafikai szakán diplomázott 1967-ben. A szürrealista látásmódhoz közelálló grafikai munkáin, rajzain, rézkarcain a mindennapi élet és az álomvilág keveredik.

Fő figurái angyalok, babák, boszorkányok, karneváli, cirkuszi figurák.

Festményei színes, lírai, szürreális világképet tárnak elénk. Gyakran maga készítette keretbe helyezi műveit, amelyek továbbviszik az alkotás hangulatát. Egyéni kiállításokon mutatkozott be Kolozsváron, Bukarestben, Nagyváradon, Nagybányán, Bázelben, Zürichben, Budapesten, Bécsben és Pisában. Családi kapcsolatai révén 1996-ban Kolozsvárról Magyarországra telepedett át.

Image

„A kiállítás címe az, hogy Karnevál, ami azt is jelenti, hogy ezek a festett alakok örülnek annak, hogy élnek. Én úgy hoztam létre őket, hogy ők tulajdonképpen vannak, én csak megmutatom” – vallotta korábban a munkáiról a művésznő.

Image

Ladányi István megnyitó beszédében így fogalmazott: „A képzelet, teremtő képzelet gazdagsága, a kitalálás képessége nagy művészi erény, s ez az erény jól láthatóan jellemzi Kopacz Máriát. A gazdag képzelőerőnek a lényeit, látomásait nem csak önmagában, a képzeletben tudja létrehozni, hanem műalkotáson is meg tudja jeleníteni, a maga gazdagságában, ugyanakkor a szemlélő számára is befogadható kompozícióval. Az áramlások, a mozgások különböző textúrájú, megmunkáltságú felületek gazdagsága is megfogalmazható a képek láttán. És ennek kapcsán a kézmozdulatok sokfélesége is feltűnhet számunkra az alkotásokon. Azt is közvetítik ezek a képek, hogy alkotni jó, alkotni öröm.”