Maradjunk kapcsolatban!

Hegedűs Zoltán Jászai Mari-díja

Készült

on

Kiemelkedő színművészi teljesítményéért Jászai Mari-díjjal tüntették ki Hegedűs Zoltánt, a kecskeméti Katona József Színház társulatának tagját. Az elismerést a nemzeti ünnep alkalmából március 11-én, pénteken, a Néprajzi Múzeumban adta át Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

– Hogyan érintett a hír, amikor megtudtad, hogy Jászai Mari-díjjal tüntetnek ki?

– Váratlanul ért, de nagy örömmel és büszkeséggel tölt el ez a díj. Vidéki színészek nagyon ritkán kapnak állami kitüntetést. Jászai Mari-, és Érdemes Művész díjat is ritkán, míg Kiváló Művész-, vagy Kossuth-díjat már nagyon- nagyon kevesen. Elsősorban Cseke Péter igazgató úrnak köszönöm, hogy felterjesztett, és a bíráló bizottságnak is, aki a sok jelölésből a döntést meghozta. Huszonhárom éve vagyok a pályán, ebből tizenhárom éve játszom Kecskeméten. Eddigi pályafutásom során nem kaptam sok kitüntetést – Szegeden a társulat szavazatai alapján vehettem át a Makó Lajos-díjat, illetve Szeged Önkormányzatának Kulturális Díjával is elismertek. Kecskeméten pedig 2007-ben lettem az Év Színésze, ugyancsak a kollégák szavazatai alapján. A Jászai-díj az első állami kitüntetésem. Úgy vélem, minden elismerés egy fontos állomás a színészek életében.

– Kik vehetik át a Jászai Mari-díjat?

– Amikor ezt a díjat alapították, elsősorban pályakezdő színészeknek ítélték oda. Én 47 évesen vehettem át – mostanra már inkább a társulatban eltöltött évek, a színházi munka a mérvadó. Minden szerepet igyekszem maximálisan megoldani. Idén a Harmadik Richárdban, az Orosz lekvárban és a Caligula helytartójában játszom, ezek közül a Caligula az az előadás, amely nagy örömünkre a szakma és a közönség komoly elismerését is kivívta. Tavalyelőtt nagyon kedveltem a „Játék a kastélyban” című vígjátékot és a Hajmeresztőt, mert mindkét szerepemben lubickolhattam a sikerben. Bár még nincs vége a 2010/2011-es évadnak, már megkezdődtek színházunkban a szerződtetési megbeszélések. Cseke Péter igazgató úr úgy nyilatkozott, hogy továbbra is számít rám a kecskeméti teátrumban.

– Ki kísért el az átadó ünnepségre?

– Feleségemmel, Danyi Judit színésznővel utaztunk fel a Néprajzi Múzeumba. Ha lehet, ő még sokkal jobban örült, mint én, és büszke volt rám.

 

Névjegy

 

Hegedűs Zoltán 1964-ben Tiszakécskén született. 1988-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, utána a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol négy évig játszott. 1992-től 1998-ig a Győri Nemzeti Színház társulatának tagja volt. 1998 óta a kecskeméti Katona József Színház tagja. Hamlet, Übü papa, Bánk bán, Gyuri pincér, Georges Dandin – csak néhány a szerepek közül, melyek sokoldalúságáról tesznek tanúbizonyságot. A 2010/2011-es évadban a Harmadik Richárdban, az Orosz lekvárban, valamint a Caligula helytartójában láthatják a nézők a hírös városban.

Bera Linda

Hirdetés


Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű