Felújított épületben kezdi jubileumi évadját a Szegedi Nemzeti Színház

Felújított épületben kezdi jubileumi, százharmincadik évadját a Szegedi Nemzeti Színház; a nagyszínház energetikai rendszerének korszerűsítése 400 millió forintból, uniós támogatással valósulhatott meg.

Solymos László (MSZP) alpolgármester a pénteki évadnyitó társulati ülésen elmondta, hogy az előző évad végén elkezdődött rekonstrukció során új kazánházat alakítottak ki a színházban, kicserélték a műemlék épület homlokzati nyílászáróit, korszerűsítették a fűtési és szellőzési rendszert.

A főigazgatóként ötödik, művészként huszonötödik évadnyitó társulati ülésén részt vevő Gyüdi Sándor közölte, a színház idén az előző évadhoz hasonlóan tizennégy bemutatóval – hét színművel, három operával, egy klasszikus nagyoperettel, egy musicallel és két családi darabbal – várja a közönséget.

Ez az évad az első, amikor a szegedi színház nem csupán nevében nemzeti, hanem az előadóművészeti szervezetekre vonatkozó jogszabály alapján is ebbe a kategóriába tartozik. Az állammal kötött közszolgáltatási szerződés az ehhez kötődő feladatokról rendelkezik, a támogatás mértékéről azonban nem – tette hozzá a Liszt Ferenc-díjas karmester, aki szerint azonban az állam nem hagyhatja, hogy a nemzeti kulturális intézmények valamelyike komoly válságba jusson.

Juronics Tamás, a színház művészeti vezetője elárulta, az idei évadhoz a színház megnyitásának jubileuma mellett még számos kerek évforduló kapcsolódik. Huszonötödik évadját kezdi a Szegedi Kortárs Balett, hatvan esztendeje lesz, hogy Ránki György megírta Pomádé király új ruhája című gyermekoperáját, hét évtizede fejezte be a Tisza-parti város szülötte, Huszka Jenő nagyoperettjét, a Mária főhadnagyot. A Verdi bicentenáriumra a Rigoletto bemutatásával emlékezik a színház, és a januári bemutató előtt lesz száz esztendeje, hogy felakasztották a Szeged környéki tanyavilág híres sorozatgyilkosát, Pipás Pistát, akiről Pozsgai Zsolt írt új darabot.

A társulati ülésen köszöntötték a színház három új örökös tagját, az 1975 óta Szegeden dolgozó kiváló művészt, Pál Tamás karnagyot, Nagy László igazgatót, a teátrum korábbi vezetőjét és Szonda Éva operaénekest, aki a Zeneakadémia elvégzése után 1984-ben szerződött a városba.

Simándy József özvegye átadta a másfél évtizede elhunyt operaénekes emlékére alapított díjat, melyet a Szegeden több emlékezetes szerepben is bemutatkozó fiatal tenor, Balczó Péter érdemelt ki.