Maradjunk kapcsolatban!

Záró gála és díjátadás Szarvason

A díjazottak között Eperjes, Nemcsák és Reviczky

Vasárnap este gálaműsor keretében adták át a Szarvasi Vízi Színházban a II. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál díjait, a Vízi Szarvas Díjakat. Az egyik díjazott, Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész a díj fantázianevéről elmondta, hogy az nem is annyira kitaláció, mert valóban létezik ilyen nevű állat, ha nem is pont úgy néz ki, mint a dombormű, amit kapott. Sőt neki volt is egy vízis szarvasa, de elajándékozta olyan helyre, ahol sok a víz, és jobban érezheti magát. A díjátadó gálaestről az alábbiakban Tatai László tudósítását olvashatják.

Amikor az igazgató tapsol a közönségnek

Harmadik évadát zárta a Szarvasi Vízi Színház – augusztus 18-án, vasárnap – Színházi Óhajtóval, és a II. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál díjkiosztó gálaműsorával, melyet a Rádió Szarvas és a vízi színház honlapja élőben közvetített.
Az est házigazdája Józsa Mihály előadóművész, a Szarvasi Vízi Színházat működtető Magyar Teátrum Kft. ügyvezetője volt. Röviden értékelve a harmadik szezont, elmondta, hogy 40 belépődíjas és több mint 40 ingyenes programon egészen biztosan több mint 40 ezer ember volt részese a szarvasi színházi estéknek, délutánoknak.

Image
Fekete Péter

Fekete Péter, a társrendező Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a vidéki színházigazgatók egyesületének elnöke köszöntötte a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházait, akik a nyári színházi program megvalósításában közreműködtek. Köszöntötte a szarvasi cégeket és a lakosságot, akik már a harmadik nyáron adják bizonyságát annak: magukénak érzik a színházat. Köszöntötte az önkormányzatot, a színház tulajdonosát, akikkel a harmonikus kapcsolat lehetővé teszi, hogy ne a napi csatározások vegyék el az energiát a szakmai munkától. S mielőtt visszaindult volna Békéscsabára, az István a király esti próbájára – mely darabot a 2014-es Szarvasi Vízi Színházi programba is valószínűsítette –, kérte a közönséget, hogy az utolsó tapsot csendben hallgassa, mert az az ő elismerése.
A zárógála programja azzal folytatódott, hogy Józsa Mihály bemutatta a II. Magyar teátrum Nyári Fesztivál zsűrijét: Dankó Ervinné dr., Gombárné Bata Mária, Paluskáné Udvarhelyi Judit, Mihaleczné Kovács Mária, dr. Melis János, dr. Kutas Ferenc és Babák Mihály.

Image
A zsűri

Amint az est folyamán kiderült, a zsűritagok – némileg irányított – óhajait teljesítették a gálán fellépő színművészek. Így láthatta és hallhatta a közönség Nagy Róbertet, Liszi Melindát, Csombor Terézt, Nagy Erikát, Nemcsák Károlyt, a Babilon Táncsport Egyesületet, nem utolsó sorban pedig az Orszlán Zenekart és Csomós Lajost.

Image
Csomós  Lajos és az Orszlán Zenekar

Image
Nagy Erika

Image
Nagy Róbert

Image
Babilon Táncsport Egyesület táncosai

Az előre eltervezett forgatókönyvhöz nem ragaszkodtak mereven, így a spontaneitás varázsa is szórakoztatóvá tette a közönség számára a szezonzárót.
A díjak is gazdára találtak: Szarvas Város különdíját Liszi Melinda, a Békéscsabai Jókai Színház színésze vehette át Babák Mihály polgármestertől és dr. Melis János jegyzőtől.

ImageImage
Liszi Melinda, Babák Mihály és dr. Melis János

A legjobb női mellékszereplő Csombor Teréz, a Kecskemét Katona József Színház színésze lett a Meseautóban nyújtott alakításáért. Ugyanebben a társulatban és darabban játszott a legjobb férfi mellékszereplő díját elnyerő Vida Péter és a zsűri különdíját kiérdemlő gyerekszereplő, Fazekas Bendegúz. Ezeket a díjakat dr. Kutas Ferenc nyújtotta át Csombor Teréznek.

Image
dr. Kutas Ferenc és Csombor Teréz

Mihaleczné Kovács Mária adta át a legjobb látvány díjat a Veszprémi Petőfi Színház Csókos asszony c. darabjáért a díszlettervezőnek, Perlaki Róbertnek, s ugyanez az előadás kapott egy különdíjat is – az átadó és átvevő is ugyanaz volt – a fesztivál legegységesebb előadásáért. Mihaleczné külön is elismerését fejezte ki a színház társulatának, s elmondta, ez az egyetlen előadás volt, amikor hideg volt, s a színészek elfeledtetve ezt és a pár órával korábbi esőt, csodálatos élménnyel ajándékozták meg a közönséget.

Image
Mihaleczné Kovács Mária és  Perlaki Róbert

A legjobb férfi alakítás díját Reviczky Gábor vehette át – az est legnagyobb tapsát is learatva a közönségtől – Paluskáné Udvarhelyi Judittól, a Békéscsabai Jókai Színház által előadott Hyppolit, a lakáj c. darabban nyújtott produkciójáért.

Image
Paluskáné Udvarhelyi Judit és Reviczky Gábor

Ezt követte a legjobb koreográfia díjának átadása, amit a GG Tánc Eger társulat Moulin Rouge c. darabjáért vehetett át Topolánszky Tamás korográfus-rendező Gombárné Bata Máriától.
A legjobb férfi főszereplő díját is ő adta át Nemcsák Károlynak, a Turay Ida Színház Anconai szerelmesek c. darabjában nyújtott alakításáért.

Image
Gombárné Bata Mária és Topolánszky Tamás

Image
Nemcsák Károly

Babák Mihály adta át a legjobb rendezés díját, amit Eperjes Károly nyert el a Békéscsabai Jókai Színházzal színre vitt Hippolyt, a lakáj c. darabbal. A díjat – Eperjes távollétében – kollégája, a szintén Kossuth-, s immár Vízi Szarvas Díjjal is elismert Reviczky Gábor vette át.
A Vízi Szarvas Díjról – a II. Magyar teátrum Nyári Fesztivál díjai első alkalommal viselték ezt a nevet – Józsa Mihály árulta el, hogy poénból ő dobta be ezt az elnevezést, de megtetszett és elfogadták a döntéshozók. Később pedig kiderült – amint azt Reviczky Gábor egy anekdotával is megerősítette –, hogy a víziszarvas egy létező állat, Kínában őshonos.
E kis közjátékot követően már csak két díj átadása volt hátra. A II. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál legjobb előadásának a Turay Ida Színház Anconai szerelmesek c. darabját ítélte a zsűri, így az ezért járó Vízi Szarvas Díjat Darvasi Ilona, a társulat alapító igazgatója vehette át Babák Mihálytól. Darvasi Ilona nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy ebben a valóban kivételesen szép környezetben játszhattak. Mint mondta, a darab előadása során érezték, hogy a közönségnek tetszett az előadás, s most külön örömmel fogadták, hogy a zsűrinek is tetszett. Ez reménnyel jogosítja fel a társulatot – mondta az igazgató –, hogy jövőre is meghívják a szarvasi nyári fesztiválra.

Image
Babák Mihály és Darvasi Ilona

Utoljára maradt a legjobb női alakítás díj átadása, mert az utolsó pillanatig előfordulhatott volna, hogy a díjazott, Keresztes Ildikó egy másik fellépésről megérkezik, de ez a meglepetés elmaradt, így a legjobb színésznőnek járó díjat a legjobb darabban, az Anconai szerelmesekben nyújtott alakításáért kiérdemlő Keresztes Ildikónak Darvasi Ilona igazgatónő viszi majd el.

Image
Liszi Melinda, Reviczky Gábor, Csombor Teréz, Nemcsák Károly, Darvasi Ilona,
Topolánszky Tamás és Perlaki Róbert

Mielőtt a finálé felcsendült volna, a díjazottak összeálltak egy sajtófotó kedvéért a színpadon, a nézők pedig azzal a reménnyel búcsúztatták a Szarvasi Vízi Színház harmadik nyári szezonját, hogy a negyedik legalább ilyen jó lesz, vagy – a működtetők karakterét és törekvéseit ismerve – még ennél is jobb.

Tatai László
Fotó: Such Tamás/A-team
 

Hirdetés

Látcső

Továbbra is Cseke Péter irányítja a kecskeméti teátrumot

Újabb öt évre Cseke Pétert bízta meg a kecskeméti Katona József Színház vezetésével a város közgyűlése csütörtöki ülésén.

(tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Háromszáz diák szavalja el a Szótatot a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Háromszáz fehérvári általános és középiskolás diák együtt szavalja el a Szózatot a Vörösmarty Színházban december 19-én, az Isten pénze című darab esti bemutatója előtt.

(tovább…)

Tovább olvasom

Premier

A Háború és békét mutatja be a Vígszínház

December 16-án, szombaton mutatja be a Vígszínház Lev Tolsztoj világhírű klasszikusát, a Háború és békét. Az előadás főbb szerepeit Király Dániel, Bach Kata, Wunderlich József, Hevér Gábor, Hegyi Barbara, Seress Zoltán és Szilágyi Csenge alakítja, a produkció rendezője Alekszandr Bargman.

(tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű