SZIGET - Csatát nyert a La Mancha lovagja

Félmeztelenül, strandpapucsban színházba menni? Ezt igenis lehet, mégpedig a Szigeten. A Békéscsabai Jókai Színház La Mancha lovagja című előadását sok külföldi ifjú turista is megtekintette a fesztivál nulladik napján.

A Porondszínház kijáratnál például holland fiatalok megjegyezték: igen jól döntöttek, amikor a színházat választották kora este a közös sörözés helyett. A magyar nyelv megértéssel nem lehetett sok gondjuk: a szomorú lovag történetét világszerte ismerik, a dalok pedig nemzetektől függetlenül mindenkihez elérnek.

„Az életet nem olyannak kell elfogadni, amilyen, hanem amilyen lehetne. Még, ha százszor le is győznek.” – hirdeti Cervantes, akit inkvizíciós börtönbe zárnak. Hitet akar adni az életüktől búcsúzó raboknak. Fekete Péter rendező a jól ismert alaptörténethez hozzátett egy kettős keretet: egyrészt megidézte az 50-es évek politikai kitelepítését – egy POBEDA automobillal - és a jelenkor kilakoltatását – egy ponyvás, költöztetős teherautóval. A direktor egy korábbi sajtótájékoztatón így fogalmazott: „most, amikor a svájci frank hitelek bedőlése miatt sokan veszítik el a lakásukat, szintén nagy szükség van olyanokra, akik reményt akarnak és tudnak adni az elcsüggedteknek”.

Image

Image

A helyi közönség egy évvel ezelőtt láthatta a musicalt Békéscsabán. A Szigetre most némileg új verzióval készült a Jókai Színház: egy részesre húzták a produkciót, hogy még koncentráltabban lekössek a nyüzsgő fesztiválozók figyelmét, másrészt, hogy mindenki átérhessen az utánuk kezdődő nagyszínpadi Ákos-koncertre. A közönség tetszéséért nem csak színészek dolgoztak, hanem táncosok, zenészek és cirkuszi artisták is.

Image

Cserna Antal és Gulyás Attila

Image

Lapis Erika

- Semmit nem értettem a szövegből, csak be akartam kukkantani, mi megy ebben a sátorban, de nem tudtam kijönni. Fantasztikus dalok, hihetetlen látvány! – nyilatkozta kifelé jövet egy holland fesztiválozó. 

- Attól tartottam, a nézők meg sem várják a végét, mert rohannak a sörükhöz és a következő koncertre - nyilatkozta Fekete Péter, a rendező - ezzel szemben a percekig tartó ováció és a szűnni nem akaró álló taps bizonyította van létjogosultsága a színház és cirkuszművészet összegyúrásából kialakuló új színpadi műfajnak, s van létjogosultsága a színház műfajának a nyári buli-fesztiválokon.

 

Image
 

A Magyar Teátrumi Társaság mindkét szigetes produkciója, az előző napi Cseh Tamás-est és a La Mancha lovagja is szép sikert könyvelhetett. A vadonatúj terep bevált tehát, remények szerint jövőre is lesznek kőszínházi előadások a Szigeten.

 

Szöveg, fotó: Csicsely Zoltán

-