POSzT válogatás 2015

Lapunk  munkatársa, Balogh Tibor a 2015-ös POSzT versenyprogramjának egyik válogatója. Közel egy éven keresztül itt olvashatják az éppen látott előadásokról szóló naplójegyzeteit.

 

Urbán András Bánk bán–fantáziája Újvidéken

A Bánk bán gimnáziumi tantárgy. Ha szigorú a magyartanár, elolvastatja a megérthetetlen szöveget. Ha a szigorú tanár lelkiismeretes pedagógus, elmagyarázza diákjainak az életkorukban megérthetőt, és a pillanatnyi társadalmi környezetben érdekeset. A színházi rendezőt többnyire az hozza lázba, ami az iskolai elemzésből kimaradt. A színikritikus többnyire azt hiszi, a darabot a gimnáziumból jól ismeri.

Isten ostora (Bánffy Miklós: A nagyúr című műve alapján) – Nemzeti Színház

Isten ostora (Bánffy Miklós: A nagyúr című műve alapján) – Nemzeti Színház

Termetét, ápoltságát, viselkedését százféleképpen írták le. Amennyi okkal rettegték, ugyanannyival rajongtak érte a meghódolók. Aztán egy gyönge pillanatában bekerítette a szerelmes halál.

Bicskei István - Wilhelm-dalok

Wilhelm-dalok – a JEL Színház a Szkénében
Tolnai Ottó, a Wilhelm-dalok költője földijének, Nagy József táncos-koreográfus rendezőjének ajánlotta versciklusa egyik darabját. Kettejük, eddig kizárólag mozdulatszínházi beállításokban kifejtett szellemi összetartozását, most Bicskei István szavakkal erősítette meg.

Molnár Ferenc a pesti Tháliában, Kecskeméten és Nagyváradon

Molnár Ferenc a pesti Tháliában, Kecskeméten és Nagyváradon

„Vannak bűnök, amiket meg lehet bánni, de az ember azt nem tudja megbánni, hogy ő csak ilyen bűnösen tudott ember lenni.” – vallja Szikora János, a nagyváradi bemutató rendezője. Színigazgatóink kedves hőse volt idén a ligeti hintáslegény és cselédlány szerelme, Julika.

Orient – a Művészetek Háza Gödöllő és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciója

A Talamba Ütőegyüttes, a Cimbaliband és a Fricska Táncegyüttes alkalmi társulattá szerveződött a békéscsabai színháziakkal: Gubik Petra, Szomor György/Vasvári Csaba, a színház tánckara és a teljes produkciós háttérszemélyzet egyesült erővel hozta létre az első világháború kitörésének 100. évfordulójára, a Fekete Péter által szerkesztett zenés-dramatikus színielőadást.

Szigorúan ellenőrzött vonatok – bemutató Kaposváron

Szigorúan ellenőrzött vonatok – bemutató Kaposváron

Az állomásfőnök asszonya libát töm, az állomásfőnök galambdúccá alakította az indóház padlását, Hubička forgalmista telepecsételi Zdenička távírásznő popóját, ami közben a szomszédban porig bombázzák Drezdát. Tragikus örömgroteszk Bérczes Lászlótól és a frissült kedélyű kaposvári társulattól.

Örkény: Tóték – bemutató Miskolcon

Örkény: Tóték – bemutató Miskolcon

Hálás-hálátlan kötelessége színházainknak, hogy világháborús árnyékú, huszadik századi klasszikusunkat műsorra tűzzék olykor. Háborúszünet van. Fordulhatnának Hašek derűjével a darabhoz, vagy riogathatnának az ukrán határon aktuálisan leselkedő háborúveszéllyel, ám a kasszabarát szemlélet és a lelkiismeret örömest ölelkezik: a rendezők többnyire hibrid üzemmódban járatják agyukat.

A Karamazov testvérek a Radnóti Színházban

A Karamazov testvérek a Radnóti Színházban

Dosztojevszkij szellemi monstrumának teljes átadásához régi vágású orosz értelmiséginek kell születni: ismerni az ősi beszédet, s tudni, miben és miért tér el az író nyelve a megszokottól. Származás híján, legfeljebb kivonatfaragók vagyunk. Valló Péter rendezésében, Morcsányi Géza adaptációja míves kivonat: akciómentesített thriller.

Kés a tyúkban – Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós

David Harrower: Kés a tyúkban – Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós

A Fiatal nő, Máthé Annamária megküzd kezdetben azért, hogy kifejezést találjon érzelmeinek. Hangonként préselődnek ki szájából a gondolatok. Sütő Andrásnak az anyanyelvünk bölcsőjéről írott sorait idézi igyekezete: „Engedjétek hozzám jönni a szavakat”. Mi végre a szó?

Törőcsik Mari és Trill Zsolt

Viktor Rizsakov Éjjeli menedékhelye a Nemzetiben

Luka, a megmondó vándor szerepét játszotta már kisgyerek is. A Nemzeti Színház előadásában – Törőcsik Mari. Az ő titokzatos egyszerűsége inkább allegorikus, mint valószerű: egy szellemi pontonhíd, amelyen a hajléktalanszálló valamennyi lakója áthalad.