Palotában fakadnak dalra a grófok, hercegek

Budavári Palotakoncert címmel parádés, nyári gálára készülnek a Budapesti Operettszínház művészei: augusztus 10-én a vár Oroszlános udvarában csendülnek fel a legismertebb operettslágerek, a műfaj sztárjaival.

A napokban fedték fel a rendezvény részleteit. Nacsa Olivér, neves tévés személyiség nagy rajongója az andalító, romantikus slágereknek, az est egyik producereként kifejtette: mi, magyarok vagyunk a legjobbak az operett játszásban, azzal együtt, hogy Lehár Ferenc és Kálmán Imre műveit világszerte játsszák. Ez része az országimázsunknak.

- "Grófok és hercegek formájában esténként 2,5-3 órás konfiktusoka keveredek." - így szólt, szinte mesébe illő munkájáról Vadász Dániel, aki amellett, hogy sikeres opera és operett énekes, most a rendezvény művészeti vezetésére is vállalkozott. "Bejártuk a világot a műfajjal, és azt se feledjük, a legnagyobb külföldi operasztárok: Domingo, Pavarotti vagy Kaufmann is szívesen vállalnak operett szerepeket is."

Image

A szervezők valóra váltják az álmukat: az operetthez leginkább illő, monarachiabeli palotába viszik el a műfajt. A Budai Vár Oroszlános udvarában a legtökéletesebb helyszínt találták meg. Úgy fogalmaztak, olyan találat ez számukra, mint Veronában operát előadni. Augusztus 10-én nem csak Budapestről, hanem vidékről és külföldről is várják az operett szerelmeseit.

Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója arról szólt: az egész társulat izgatott az új kezdeményezés kapcsán. Remélik, az esemény bele fog illeszkedni a nyári fesztiválok sorába. A direktor beszélt arról is, miért örök életű az operett: "A szerelem és a végtelen vágyakozás témájában mindnki érintett. Mondják egyesek, hogy elavult a műfaj. Mi állítjuk, csak bizonyos játszási formák azok, a csapatuk korszerű, új formában szólaltja meg a klasszikusokat. A sírva vigadás a magyarok igazi műfaja. A zene, a humor és a revü komlexumában mindenki megtalálja a neki tetszőt."

Az Operettszínház idén külföldön is népszerűsíti a műfajt: az év végén 12 előadás erejéig Tel Avivban vendégszerepelnek majd a Csárdáskirálynő című produkciójukkal.

Image

Az augusztus 10-ei műsorban fellép Fischl Mónika, Frankó Tünde, Bordás Barbara, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Dolhai Attila, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Dancs Annamari, Faragó András, Peller Károly, Kerényi Miklós Máté, Kállay Bori, Brasch Bence, a Budapesti Operettszínház Balettkara, valamint Zenekara

Felcsendülnek slágerek a Marica grófnő, A Csárdáskirálynő, Mária főhadnagy, Bál a Savoyban, Viktória, Cirkuszhercegnő, A Bajadér, A víg özvegy, A mosoly országa, Denevér, Giuditta, Luxemburg grófja, Mágnás Miska, Csókos asszony, Ördögölő Józsiás című művekből.

Vezényel: Makláry László, rendező: KERO®

A produkciót rögzíti a Magyar Televízió, és augusztus 19-én este főműsoridőben műsorra tűzi.

Kép és szöveg: Csicsely Zoltán