Holló Színház több mint 20

Változó felállásban, szünetekkel, de ennek nem ellenére tomboló sikerrel játssza a legendás Monty Python csoport magyarra átírt jeleneteit a szintén legendás Holló Színház, magyarul. Ami a Beatles zenekarnak nem sikerült, Gallának igen: éppen most van hogy 20 éve szórakoztatja társulatilag a közönséget színpadról. A Paprikás rumli című új darabjuk nemrég került az utcára. Galla Mikóssal, Varga Ferenc Józseffel és Bölöni Rékával ünnepi beszélgetek ezért.

GALLA MIKLÓS

– Szeptember óta a Mikroszkóp Színpad fogadta be a Holló Színház Paprikás rumli című produkcióját. A teltházak ellenére Verebes még az évad vége előtt levette a műsorról. Úgy tudtam, kedveli a humort. Megviselt téged a kiebrudalás?

Verebes azzal az ígérettel adta be a pályázatát, hogy minden futó műsort levesz. Így nyerte el az igazgatói széket. Azt mondta: más előadással szívesen lát. Még tárgyalunk. Nem viselt meg, hogy lekerült a műsorról. Akármi történik, én akkor is Galla maradok. Nem vagyok megijedve.

– Hová tovább színházilag? Lesz hely ahol felléptek? Vagy van is már? Téged ismerve igen.

Színházilag egyrészt a Karinthyban tovább játsszuk A Napsugár fiúk című vígjátékot, amelyben színészi feladatot látok el. Biztos találok majd helyszínt arra is, hogy – mint a Paprikás rumliban – humoristaként felléphessek.

– Tavaly volt a Galla50, idén a Holló20. Jövőre mit találsz ki hogy magadra vond a figyelmet? A Hollóval párhuzamosan megy a GM több, mint 49-koncertsorozat. Mindkét produkció hasonló közönséget vonz. A koncert is tartalmaz szövegelést, a színházi is zenét. Egyszóval átfedés van. Elképzelhető-e hogy a két dolgodat egy helyszínen adod elő?

Gondoltam már rá, hogy kombináljam a kettőt, de úgy tűnik, ha a közönség koncertre jön, kevésbé igényli a prózai humort, inkább időhúzásnak érzik. S mivel a zenekarral egyre nagyobb a repertoárunk, a műsoridővel sem lesz gond. Jövőre, 2011-ben lesz 25 éve, hogy először léptem fel komikusként. Most azt tervezem, hogy ezt semmilyen formában nem ünneplem meg. Aztán lehet, hogy pont aznapra bejön egy fellépés, és mégis kitalálok valamit.

Image

– A Monty Python-repertoár véges. Hány rókát lehet lehúzni egy bőrről? Gondolkozol-e azon, hogy új jelenetekkel bővítsd a Holló Színház műsorát?

Már kezdetben sem csak Monty Python-, hanem Peter Cook, Stephen Fry & Hugh Laurie, stb.-műveket is előadtunk. Meg aztán lehet, hogy a repertoár véges, a közönség utánpótlása viszont végtelen. Aki 20 éve bölcsibe vagy oviba járt, most jöhet Holló Színházra. Neki újak a régi jelenetek is. Ha születnek új és színvonalas jelenetek, semmi akadálya, hogy eljátsszuk őket. Mindenre nyitott vagyok.

VARGA FERENC JÓZSEF

– Selmeczi Tibornak (volt Mikroszkóp-igazgató) köszönhetően abszolút véletlenül, a Paprikás rumli révén a Holló Színháznak mintegy tagja lettél. Tényleg?

Nagyon szeretném! Amellett, hogy más formában is fellépek – például a stand up comedy -, örülnék, ha benne lehetnék egy ilyen rendkívüli produkcióban is.

– Most, hogy kirúgtad magad a Mikroszkóptól, jobban ráérsz. Írhatnál jeleneteket a Hollónak is. Abszurdban is jó vagy, menne. Érzel ingert erre?

Hogy Miki mit szólna, nem tudom, de biztos hasznát venné. Nem is rossz ötlet. Elngondolkodtató, és nem is fogok sokáig gondolkodni. Szeretem az abszurdot, lenne mit írnom.

– Hogy áll a karriered? Olvastam: saját lábra állsz, színházat csinálnál.

Tárgyalások zajlanak, így egyelőre nem mondhatok semmit, de nem vagyok elveszve… sőt! Örülnék ha lenne egy hely Budapesten, ahol a stand up, az abszurd humor és a hagyományos kabaré is otthonra találna. Úgy érzem, a közönségnek mindhárom irányzatra igénye van.

BÖLÖNI RÉKA

– Mióta vagy Holló Színházas? 13 éve. Te más habitusú ember vagy mint Miki, mégis jól kijöttök egymással. Mi a hosszútávú sikeres együttműködés titka?

Miki egy nagyon tehetséges és jó ember. Így könnyű vele együtt dolgozni. Nem csak munkatársak, de barátok is vagyunk.

– Duettetek – a vendéges jelenet – mindig beleröhögődik. Többször láttam, igen. Vargával nagyon egymásra találtatok a színpadon, ugye?

Nem is röhögődik el mindig. Te pont azokat láttad. Van egyhúron pendülés. Lehet másképp is, de úgy nem az igazi.

– Poéndömping. Gallával ez a másik közös műsor. Ott miket csináltok?

Szeretik a nézők, kacagnak sokat, ezért úgy gondolom az a műsor is jó. Sok dal van benne és nevettető jelenetek.

– Hogy érzed magad?

Nagyon jól. Rengeteget dolgozom, sokszínűen. Az abszurd mellett, gyerekműsoraim vannak, klasszikus zenére épülő, interaktív mesék. Hát nem abszurd?

(Kertész Dániel)