Tizenöt bemutatót tervez az idei évadban a Békéscsabai Jókai Színház

Tizenöt bemutatót tervez a 2015/2016-os színházi évadban a Békéscsabai Jókai Színház, amely idén is megrendezi az Ádámok és Évák versenyét, a Magyar Teátrumi Gála díjátadót, és egy új kezdeményezéssel is élnek a fiatal korosztály megszólítására.

Seregi Zoltán megbízott igazgató csütörtökön az MTI-nek elmondta, a közérthető minőséget, a minőségi szórakoztatást tartja vezérfonalnak.

“Egyfajta népszínházi programot kell csinálni, művészi módon, de közérthetően” – fogalmazott, hozzátéve, hogy véleménye szerint a vidéki, kisebb közönséget megszólító teátrumok nem is igen tehetnek másként.

Seregi Zoltán elmondta, hogy az idei évad műsortervét még Fekete Péter korábbi igazgatóval közösen állították össze, de tökéletesen a sajátjának érzi. Különösen örül annak, hogy máris csaknem 13 ezer bérletet értékesítettek, amely az elmúlt nyolc év második legmagasabb száma.

A teátrum első bemutatója William Shakespeare Tévedések vígjátéka című komédiája lesz szeptember közepén a Jászai-díjas és Érdemes Művész, Csiszár Imre rendezésében. Szeptember végén Ibsen Stúdiószínházban A szűz és a szörny című tragikomédiát mutatják be, amelyet Pozsgai Zsolt íróként és rendezőként is jegyez. Szente Vajk, a Madách Színház művésze állítja színpadra októberben Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand hotelben című regényéből készült zenés burleszket. Decemberben, a stúdiószínházban mutatják be a Mezítláb a parkban című Neil Simon sikerdarabot Tege Antal, a Békéscsabai Jókai Színház művésze rendezésében.

Januárban ugyancsak egy helyi színész, a Jászai-díjas Kovács Frigyes viszi színpadra a Thomas Mann klasszikus elbeszéléséből készülő Mario és a varázsló című produkciót. Ugyanebben a hónapban Seregi Zoltán rendezésében mutatják be a Légy jó mindhalálig! című musicalt, a darabra már elkezdődtek a gyerekszereplő-válogatások. Katona József klasszikus nemzeti drámáját, a Bánk bánt Szabó K. István rendező modernizálja márciusban. Szép Ernő szerelmes históriáját, a Lila ákácot a teátrum művésze, Katkó Ferenc rendezésében májusban mutatják be.

Idén is lesz monodráma a színházban: a Janus Pannonius életéről szóló Midőn halni készült című előadást Merő Béla rendezi, a reneszánsz költőt a Jászai-díjas Bartus Gyula alakítja.

Három előadás is készül kimondottan gyermekek részére – mondta Seregi Zoltán. Az Egerek című, Urbán Gyula által írt zenés játékot Tóth Géza állítja színpadra. A szegény csizmadia és a szélkirály című zenés mesét, melyet szerzőként Hernyák György és Zalán Tibor, zeneszerzőként Bakos Árpád jegyez, Hernyák György alkalmazza színpadra. A Kövérkirály című Mikó Csaba-mesét pedig a teátrum művésze, Czitor Attila rendezésében láthatják az érdeklődők.

Új kezdeményezés decembertől a “Színház házhoz megy” akció lesz, melynek keretében Moliére A fösvény című darabját mutatják be iskolákban, ha az oktatási intézmények kérik. “Már van jelentkező iskola, én 10-12 előadásra számítok” – mondta Seregi Zoltán.

Bérleten kívül kínálja a színház az idei évadban a nézőknek Marsha Norman Jóccakát, Anya és Zelei Miklós Situs Inversus – Az isten balján című stúdiódarabokat.

Seregi Zoltán közölte, repertoáron hagynak olyan darabokat, melyeket még nem játszottak ki kellő mértékben. Így a nagyszínpadon játsszák jövőre is a Monte Cristo grófját, a Frank Sinatra – A Hang című produkciót, a Bernarda Alba házát, valamint az Orient című zenés színházat; míg az Ibsen Stúdiószínházban láthatja ismét a közönség a Kapj el! című darabot, a Zserbótangót, valamint a K und K (Karády katonái) című előadást.