Szimpla szerda

Bemutató a Szegedi Nemzeti Színházban

Egressy Zoltán drámáját mutatta be 2015. október 30-án a szegedi társulat. Kíváncsian vártam, hogy Tóth Miklós rendező miként építi fel a dramaturgiát. Elmondhatom, ilyen remek – ami kortárs művet megjelenítő – előadást a Szegedi Nemzeti Színház deszkáin már régen nem láttam.

Mottó: „El kell viselnem a férjedet, nekem ez a keresztem!”

avagy mennyire keserítheti meg az anyós az ifjú házasok életét?!

dsc_0520_masolata.jpg

A darab egy aktuális témát boncolgat: a gyermek hogyan éli meg szülei válását, illetve egy minden lében két kanál anyós mekkora hatást gyakorolhat a hazásságra. A produkció a megismerkedés pillanatától a valóperig vezeti végig a nézőket. Tóth Miklós munkájában az emberek közti viszony- és kapcsolatrendszer, s annak megváltozása áll a fókuszban, nem a tényt, hanem a folyamatot ábrázolja, s mindezt puritán díszletek között. A szimultán színpadnak köszönhetően párhuzamosan láthatjuk a különböző életterekben zajló eseményeket, például az orvosi rendelői vagy a buszos jeleneteket.

dsc_0453_masolata.jpg

A művészek kiemelkedő teljesítményének köszönhetően, hitelesen tükröződik az emberi érzések sokrétűsége. Borsos Bea képviseli Rékát. Remek játéka jóvoltából szembesülhetünk a kétségbeesett, magát vádló gyermek érzéseivel, amikor végig kell néznie, hogyan hull szét szülei házassága. Szabó Gabi jól alakítja az Anyát, aki egyszerre próbál helytállni otthon, és a munkahelyén is. Sejti, hogy a házassága kezd zátonyra futni, de gyenge személyisége miatt sokáig őrlődik édesanyja és férje közt. Borovics Tamás az Apa szerepében látható. Kiemelkedően ábrázolja, milyen stádiumokon megy keresztül a konfliktuskerülő, ám szerelmes férj. A házaspár helyzete korántsem mondható könnyűnek, hiszen a feleség gondolatait anyja fertőzi meg a folyamatosan szurkálódó megjegyzéseivel, míg a férj, inkább a béke érdekében, nem juttatja érvényre elképzeléseit: mindez a hazásság felbomlásához vezet, amiben a szeretők csak katalizátorként játszanak szerepet. Fekete Gizi az anyós szerepében tűnik fel. Elképesztő hitelesen mutatja be a folyton akadékoskodó, provokatív anyós figuráját, természetesen minden tevékenységét az önfeláldozás köntösébe bújtatva, mindezt a legalkalmasabb pillanatban a veje és a lánya orrá alá dörgölve. Csorba Kata megint a céltudatosan csábító Évát jeleníti meg. Gömöri Krisztián jól alakítja a Szabó Gabi iránt gyengéd érzelmeket tápláló orvost. Somló Gábornak ebben a darabban egy kisebb szerep jutott, ám remekül reprezentálja a Férfit, aki méltóságteljesen mond le aktuális szerelméről, s hagyja őt új életet kezdeni.
Összegezve a Szimpla szerda című előadás kiváló produkció. Véleményem szerint végre a színház visszanyerte eredeti funkcióját, hiszen egyfajta tükröt tart a nézőknek, így reflektálva a jelen problémáira.

dsc_0694_masolata.jpg

 

Fotó: SZNSZ/Veréb Simon