Ősi falak között – a jövő színházáért

Beszélgetés Gedeon Józseffel, a Gyulai Várszínház igazgatójával

1995-ben pályázat útján került a Gyulai Várszínház élére. Vezetése alatt a nyári évad hathetes összművészeti fesztivállá bővült – új színházi bemutatókkal, vendégelőadásokkal a művészetek minden ágát megmutatva –, művészeti vezetőként ő állítja össze a színház programjait is. Számos tehetség útnak indítója, felfedezője.

Hogyan folytatódnak a fiatalokat felfedező hagyományok Gyulán?

A Gyulai Várszínház 53. évadát 2016. július 1-től augusztus 14-ig rendezzük meg. Mindig fontosnak tartottuk fiatal rendezők, színészek, társulatok szerepeltetését, ez idén is így lesz. Mint általában minden színháznak, így nekünk is a legfontosabb a saját produkciók létrehozása. Az idei évben 3 új bemutatónk lesz, melyek szintén nagyon tehetséges, fiatal rendezők munkái.
Tamási Áron halálának 50. évfordulójához kötődik az első új bemutató, amelyet Lélekindulások címmel láthatnak a neves szerző műveiből. A darabot a tehetséges fiatal rendező Sardar Tagirovsky állítja színpadra a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagyszerű művészeivel. Az új előadás a gyulai és a sepsiszentgyörgyi színház közös produkciójában valósul meg. A Shakespeare Fesztiválon kerül sor a második új bemutatóra. A III. Richárd című drámát a sikeres fiatal rendező, ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra a vár udvarán a Gyulai Várszínház produkciójaként. A bemutató szereplői neves színészek lesznek: Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli, Trokán Nóra. A harmadik új bemutató egy népszerű zenés darab lesz augusztus elején a tószínpadon. Az Anconai szerelmesek című zenés komédiát Lendvai Zoltán rendezi, amely a Gyulai Várszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciójaként valósul meg Hirtling István főszereplésével.
A Shakespeare Fesztiválon bemutatkozik a Kaposvári Egyetem tehetséges osztálya, akik a Rómeó és Júliát játsszák el, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói egy Szentivánéji álom előadással lesznek jelen. Ugyancsak láthatnak fiatalokat a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon, ahol nagyszerű muzsikusok mutatják be a Kárpát-medence zenéit, fellép a Csík Zenekar, Lipták Dániel és a Mentés másként, az EtnoRom valamint a Csángálló. A harmincas éveinek közepén járó Lipták Dániel kapta meg Halmos Béla hegedűjét egy évre, melyen a gyulai fesztiválon is játszani fog. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház ifjú művészei mutatják be a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című zenés előadást, a fiatal Katkó Ferenc rendezésében. A főként a fiatalabb korosztályt megszólító Szenvedélyem, Velence című táncprodukciót az Experidance együttes táncosai adják elő. A fiatalokat felfedező, illetve szerepeltető előadások sorozatába illeszthető Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar fellépése, mely már tavaly is nagy sikert aratott a Gyulai Várszínházban. Czitor Attila állította színpadra Mikó Csaba: Kövérkirály című mesejátékát, mind a ketten a fiatal korosztályba sorolhatók. A Száll a kakukk fészkére című nagy sikerű előadást mondhatni, hogy fiatalok játsszák: Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori, Makranczi Zalán, Kocsis Pál. A Grease című fiatalokról szóló népszerű musicalban olyan tehetségkutatókból és televíziós sorozatokból ismert előadók tűnnek fel, mint Vastag Csaba, Görgényi Fruzsina, Kiss Ramóna, Vastag Tamás.

s-logo.jpg

Játszanak-e elegendő Shakespeare-t a magyar színházak?

Idén 400 éve halt meg Shakespeare, aki Magyarországon a legnépszerűbb külföldi színpadi szerző. Minden évben tőle mutatják be a legtöbb darabot hazánkban, mint nem magyar drámaírótól. Az 53. évadban idén van miből válogatnunk, tekintettel az évfordulóra is.

Hogyan áll össze egy-egy évad Gyulára?

Az évadunk alapja a három bemutató, melyek közül egy Shakespeare, kettő magyar szerzők műve. Fontosak a fesztiválok, a Shakespeare Fesztivál, a Blues és Jazz Fesztiválok, a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, amelyet kétévente rendezünk meg, az Irodalmi Humorfesztivállal váltakozva. A Shakespeare Fesztiválra idén is a legjobb produkciókat hívtuk meg, amelyek közül kiemelkedik Oskaras Korsunovas lengyelországi rendezése, a Szeget szeggel. A legjobb magyarországi előadások és előadók pl. a Katona József Színház Ahogy tetszik produkciója mellett lesznek előadások Japánból, Olaszországból, Ausztráliából, de lesz filmvetítés, konferencia, utcaszínház, tánc és gasztronómia is.

iiirichard_olvaso.jpg

A III. Richard olvasópróbája

Fotó: Trokán Nóra

A XXV. Gyula Vár Jazz Fesztiválra elfogadta a meghívást a világ egyik legismertebb gitárvirtuóza Al Di Meola, aki új albumát az Elysiumot mutatja be, illetve eljátssza hosszú pályafutása legismertebb számait. Magyarország egyik legjobb jazz zenekara a Balázs Elemér Group, akik szintén bemutatkoznak a gyulai közönségnek, különleges zenét játszik Grencsó István, aki kiváló szaxofonjátékával mindig elbűvöli a közönséget. Illetve ismét fellép a fesztiválon a nagyszerű Gyulai Big Band is.

A XI. Vár Blues Fesztiválra két nagyszerű blues zenész érkezik külföldről. Az amerikai Big Daddy Wilson énekes, gitáros évekkel ezelőtt hatalmas sikert aratott a gyulai fesztiválon, aki most ismét vendégünk lesz. Az osztrák Ripoff Raskolnikov gitáros, énekes szintén bizonyította már, hogy vérében van a blues. Eric Clapton tavaly volt 70 éves, az ő muzsikáját szólaltatja meg az EC 70 – Eric Clapton Tribute Band Fekete Jenő, Tóth János Rudolf vezetésével, a vendégzenész a magyar gitárkirály, Tátrai Tibor lesz. A fesztiválon egy lendületes fiatal blues duót is meghallgathatnak, a Woodoo Papa Duot.

A vendégelőadások között is minden korosztály és nézői ízlés megtalálja a neki tetsző produkciót. Olyan népszerű előadások is lesznek, mint a Grease, a Made in Hungária, A Csárdáskirálynő. Gondolunk a gyerekekre is, két ingyenes bábelőadás mellett idén Mikó Csaba Kövérkirály című mesejátékával lép színpadra a Békéscsabai Jókai Színház, mely a 2015-ös év legjobb mesedarabja volt

A Shakespeare év alkalmával megrendezett konferencián mit emelne ki, mint leghangsúlyosabb tényezőt?

Az idei Shakespeare konferencia címe: 400. A felkért külföldi és belföldi előadók Shakespeare életének és munkásságának egy momentumát részletezik. Idén Shakespeare élete és műveinek a mai színházművészetre gyakorolt hatását vesszük górcső alá.