Kaszás Attila-emléknap a Nemzeti Színházban

Kaszás Attila-emléknapot tart a Nemzeti Színház; a teátrum tíz éve elhunyt színművészére kiállítással, előadással, gyertyagyújtással és beszélgetéssel emlékeznek csütörtökön. A Bajor Gizi Színészmúzeumban vetítéssel egybekötött beszélgetést tartanak a művész pályatársaival.

    Kaszás Attila (1960-2007) Jászai Mari-díjas magyar színművészre a Nemzeti Színház honlapján így emlékeznek: "Tíz éve vettünk búcsút Kaszás Attilától. Együtt sírtunk, virrasztottunk, közösen próbáltuk meg feldolgozni a tragikus hírt, hogy a nagyszerű művész, jóbarát, fizikai valójában nincs, nem lehet többé közöttünk" – olvasható a teátrum honlapján, ahol felidézik Jordán Tamás, a Nemzeti Színház akkori főigazgatójának szavait is a búcsúztatóról. "Másnap este jöttek sorban a Vígből, más színházakból a kollégák, megrendülten, egymás tekintetét keresve. Gyönyörű harmónia költözött a Klubba. A köszönések, a kézfogások, az ölelések az összetartozásról szóltak. A hiányod volt a kötőanyag. Velünk voltál és mi egymással együtt. És mert nagyon szerettünk Téged, így nagyon szerettük egymást is."
    Mint írják, 2017. március 23-án délután, a tízéves évfordulón, Kaszás Attilára emlékeznek: a közönség a III. emeleti karzatszinten kiállítást látható, amelyen a színművész alakját előadás-fotókkal, jelmezekkel, interjú-részletekkel, személyes tárgyakkal idézik fel.
    A tárlatot Szarvas József színművész nyitja meg, ezt követi a gyertyagyújtás és Kaszás Attila domborművének megkoszorúzása.
    A Kaszás Attila Teremben Emlékmorzsák táncban, dalban, képben, versben elbeszélve címmel, Szarvas József, Navratil Andrea, Gera Attila és Szengyel István közreműködésével látható a Duna Művészegyüttes Juhász Zsolt rendezte előadása, amelyen fellép a Göncöl Zenekar is. Az előadásban felvételről Kaszás Attila is látható.
    Örökségünk Kaszás Attila címmel a Bajor Gizi Színészmúzeumban tartanak vetítéssel egybekötött beszélgetést, amelynek keretében Kaszás Attilára emlékeznek a pályatársak. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendezvényének vendége Pápai Erika, Seress Zoltán és Méhes László színművész, a beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti.