Évadnyitó társulati ülést tartott a Budapesti Operettszínház

Megtartotta a Budapesti Operettszínház a már hagyományosnak tekinthető évadzáró-évadnyitó társulati ülését, amelyen a tavalyi eredmények és idei tervek ismertetése mellett bemutatták a társulathoz újonnan szerződött munkatársakat és új Örökös tagokat avattak.

“Nálunk az évadnyitó egyben az évadzáró társulati ülés is, hiszen egész nyáron dolgoztunk most is” – idézik az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben Lőrinczy György főigazgatót.

A Budapesti Operettszínház kéttagozatú társulata a tavalyi évadban 510 ezer néző előtt 609 előadást játszott. A különböző budapesti játszóhelyeken 448 előadást tartottak (a nagyszínpadon 310, a Raktárszínházban 105, a Zeneakadémián 6, az Átrium Film-Színházban 27 előadást), és 161 előadást külföldön, illetve vidéken, amelyek közül 113-at az évad folyamán, 48-at pedig nyáron teljesítettek.

190 ezer néző látta a teátrum produkcióit külföldön, Izraeltől Olaszországon, Németországon, Japánon át Délkelet-Ázsiáig és Ománig.

A Budapesti Operettszínház a tavalyi évadban három nagyszínpadi bemutatót tartott (Sybill, Marie Antoinette, A chicagói hercegnő), egy-egy premiert tatott a Raktárszínházban (Virágot Algernonnak), az Átrium Film-Színházban (Nők az idegösszeomlás szélén) és a Miskolci Operafesztivállal közösen a Zeneakadémián (Egy anya története). Műsorra tűzte ismét a felújított Mágnás Miska és a Denevér című produkciót.

A Kalandok éveként meghirdetett új évad egy felújítással kezdődik, szeptemberben látható ismét az Elfújta a szél című produkció. Az Operafesztiválon júniusban már bemutatták Beischer-Matyó Tamás Kreatív kapcsolatok című kamaraoperáját, Székely Kriszta rendezésében. Ez ez előadás is erősíteni fogja a repertoárt.

Október 21-én láthatja először a közönség Somogyi Szilárd rendezésében Kocsák Tibor és Miklós Tibor Lady Budapest című musicalét, amely Tábori György Utazás című regénye alapján született.

Február 17-én érkezik a Budapesti Operettszínházba az Ének az esőben című darab, amelynek bemutatóját augusztusban Szegeden tartották, koprodukcióban a Szegedi Szabadtéri Játékokkal. A budapesti premierre átalakul a produkció, új szereplők is bemutatkoznak, Harangozó Gyula és Somogyi Szilárd irányításával.

Március 31-én mutatja be a színház Lehár Ferenc nagyoperettjét, A vígözvegyet, Szabó Máté rendezésében.

Folytatódik a Szépség és Szörnyeteg-turné Németországban, A chicagói hercegnő a müncheni Deutsches Theaterben mutatkozik be, ahol operettgálát is tartanak a színház művészei. A Marica grófnő Tel-Avivban, a Csárdáskirálynő Wrocławban vendégeskedik. Miskolcon látható majd a Viktória című előadás, koprodukcióban viszik színre a Denevért Debrecenben, valamint az előbemutató után ősszel tűzi műsorára a Cigányszerelem című operettet a Kolozsvári Magyar Opera.

Lőrinczy György főigazgató arról beszélt, hogy a színház vezetőjeként az a feladata, hogy megtalálja a módját, hogyan lehet azt a művészeti profilt és tevékenységet, amit az elmúlt években kialakítottak, egy minisztériumi közintézmény keretei között megvalósítani.     Hangsúlyozta, hogy az Operettszínház kiemelt intézményi státusza többlet feladatokat állít a menedzsment és a társulat elé. Erősödik a karmesteri csapat, egyre többet dolgozik újra a színházban Silló István és Bókai Zoltán, míg debütál a zenekar élén Dinnyés Dániel és Köteles Géza, továbbá betanító korrepetitorként és zenei munkatársként szerződik a társulathoz Kovács Adrián.

A főigazgató bejelentette, hogy a fenntartó minisztérium minisztere aláírta a színház új Szervezeti Működési Szabályzatát. A színházban dolgozó közalkalmazottak az új SZMSZ értelmében a budapesti repertoár előadásokban munkájukat alapfeladatként látják el a továbbiakban is, míg a bel- és külföldi vendégjátékok vállalkozási tevékenység keretében valósítják meg.

A társulati ülésen a főigazgató köszöntötte Felföldi Anikót, aki éppen ötven éve tagja a teátrumnak és Lehoczky Zsuzsát, akit 80. születésnapja alkalmából szeptember 12-én egy rendkívüli Mágnás Miska előadáson ünnepel a társulat.

A színház vezetése az idei évtől az Örökös tagságot visszaállítja és kibővíti. Örökös tagságot kapott Kovács Zsuzsa és Oszvald Marika színművésznő, Szajkó József zenekari művész, Foczmann István üzemigazgató, Hegedűs Zsóka munkatárs, korábbi művészeti titkár és turnémenedzser. Posztumusz Örökös tagságot adományozott a vezetés Marik Péternek.

Az egykori Moulin Rouge épületét, új nevén Kálmán Imre teátrumot a vezetőség reményei szerint tavasszal nyitják meg.