Esztergomban tanácskozott a Magyar Teátrumi Társaság

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) 2016. június 2-án Esztergomban tartotta közgyűlését, a tanácskozásnak az Esztergomi Várszínház volt a házigazdája. A közgyűlés a Magyar Teátrumi Társaság tagjai közé választotta a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, a celldömölki Soltis Lajos Színházat és a Szentendrei Kulturális Központot. Ezzel az MTT tagszervezeteinek száma 61-re nőtt, továbbra is a legnagyobb hazai színházi szervezetként működik.

A Magyar Teátrumi Társaság elfogadta múlt évi szakmai és pénzügyi beszámolóját és ezévi költségvetését. Az MTT módosította alapszabályát, lehetővé téve a pártoló tagságot a szervezetben.

A Magyar Teátrumi Társaság megvitatta a dunaújvárosi színház új igazgatójának illetve a nyíregyházi színház igazgatójának menesztésével kapcsolatos helyzetet. Tarthatatlannak és elfogadhatatlannak ítéljük azt a helyzetet, hogy az igazgatói pályázatokat bíráló szakmai bizottságok véleményét semmibe lehet venni, illetve hogy színházigazgatók megbízását indoklás nélkül vissza lehet vonni.

A Magyar Teátrumi Társaság a színházvezetői megbízásokkal kapcsolatos törvényi szabályozás átgondolását és módosítását javasolja az emberi erőforrások miniszterének, a kulturális államtitkárnak és az Országgyűlés Kulturális Bizottságának. Tárgyalásokat javaslunk annak érdekében, hogy úgy módosítsuk a jogszabályt, hogy ne kerülhessenek kiszolgáltatott helyzetbe sem a színházigazgatói posztot betöltők, sem az arra pályázók, sem a pályázatokat bírálók.

Az MTT sikeresnek ítéli az ezévi POSZT előkészítését, és bízik benne, hogy továbbra is fenntartható az együttműködés a színházi élet szereplői között. Az MTT a maga részéről, ahogy eddig is, ennek érdekében mindent meg fog tenni.

Az MTT szeptembertől „Színházba mentem!” címmel  marketing-kampányt indít a színházba járás népszerűsítése érdekében.