Elismert színházi műhelyek és pályakezdők mutatkoznak be a nagyváradi HolnapUtán Fesztiválon

Elismert színházi műhelyek és pályakezdő tehetségek egyaránt bemutatkoznak a HolnapUtán Fesztiválon, amelyet ötödik alkalommal szervez meg a nagyváradi Szigligeti Színház – közölte hétfőn az erdélyi teátrum.

    Az április 6. és 9. között Nagyváradon zajló fesztiválról Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója elmondta: azt tartották szem előtt, hogy a lehető legfontosabb erdélyi színházi műhelyek, elismert színházi szakemberek, valamint pályakezdő tehetségek mutatkozzanak be Nagyváradon.
    A fesztiválon a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Homemade című, improvizációkon alapuló kísérleti előadását mutatja be. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a nagyszabású hangzás- és látványvilággal rendelkező, A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című produkciót adja elő Radu Afrim rendezésében. A Szigligeti Társulat a Balogh Attila által rendezett Trónok arca casting című előadást, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Sardar Tagirovsky által jegyzett Úrhatnám polgár című Moliére-művet viszi színre.
    A fesztivál egyik napján a főiskoláké lesz a főszerep. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesterszakos színészhallgatói a Kiadjamagát című improvizációs előadásukat viszik színre, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves zenés színész szakirányú diákjai George Gershwin és Cole Porter zeneműveiből készített játékos előadásukkal lépnek fel.
    A fesztivál a HolnapUtán Projekt című performansszal zárul. Az előadás különlegessége, hogy hét nagyváradi pályakezdő szerző műveit tizennégy kárpát-medencei színészhallgató dolgozza fel a fesztivál négy napja alatt.
    Lesznek kísérőprogramok is, fellép a budapesti színészhallgatók zenekara, a nagyváradi társulat tagjai pedig alkalmi koncertet adnak. A fesztiválon bemutatkozik a nagyváradi Várad kulturális folyóirat, de megtekinthető Németh László grafikus színházi plakátkiállítása is.