BTF – EuXIT címmel látható előadás a Bethlen Téri Színházban

EuXIT címmel készült színházi előadás Slawomir Mrozek Ház a Határon című műve nyomán; a 42. Színház új produkcióját csütörtökön mutatják be a Bethlen Téri Színházban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

Mi történik, ha hirtelen érzékelhetővé, láthatóvá, sőt fenyegetővé válnak a határok? – ezt a kérdést fogja meg humorral a világhírű lengyel drámaíró abszurd komédiája nyomán készült előadás, amelyet Fogarasi Gergely rendezett, és amelyben Benkő Bence, Jáger Szabolcs, Bodor Balázs, Pálya Pompónia, Békési Zoltán és Maday Gábor játszik.

Az előadás abszurd helyzetet ábrázol: egy békésen élő család azzal szembesül, hogy egy ismeretlen hatalom a házukon keresztül húzza meg az országhatárt. Félbevágva nemcsak az egész házat, de a megszokott életüket is. Elválasztják a hálószobát a fürdőtől, de még a galuskát is a tányéroktól. A nagyhatalmak egyre kevesebb életteret engednek a "Családnak", míg az egész – eleinte komikus – helyzet a végletekig képtelenné, tragikussá nem válik.

Az előadás arra keresi a választ, hogy mi történik, ha a történelem egyszer csak kopogtat az ajtón, és mindent a feje tetejére állít. Mi a problémák gyökere: mi okozza a generációs szakadékot, a fiatalok döntésképtelenségét, szorongását, és miként vagyunk kiszolgáltatva a nemzetközi politika, a változó történelem kiszámíthatatlanságának? Ezekre próbál választ adni a 42. Színház új előadása színházi eszközök, filmvetítés és élőzene segítségével.

A 42. Színház 2015 őszén alakult Fogarasi Gergely film- és színházrendező vezetésével. A fiatal, pályájuk elején járó színészekből álló társulat célja olyan előadások létrehozása, amelyek képesek érvényesen reflektálni a társadalmi és emberi problémákra, miközben megőrzik azt a kísérletezésre, újításra való igényt, amely színházi gondolkodásukat alapvetően áthatja.

A 42. Színház – hűen a csapat korábbi előadásaihoz – ismét egy aktuális társadalmi kérdést boncolgat. Mrozek Ház a Határon című abszurd drámája az egyszerű ember beletörődésének a metaforája, azé az emberé, akinek folyamatosan igazodnia kell az örökké változó világhoz. Mrozek eredetileg nem színpadra szánta ezt a művét, hanem saját, azonos című novelláját írta át tévéfilm-forgatókönyvvé.

A bemutató után az előadás április 14-én és 29-én is látható lesz.