Évadmustra

A Csongor és Tünde a Maladype Társulattól

„Az a legnagyobb feladat a színpadon, hogy tulajdonképpen Vörösmarty a teljes költői szabadságával verset versre, szavakat szavakra, rímeket rímekre épített, és esze ágában sem volt, hogy azt vajon színpadi valóságként, a színház konfliktus- és játékrendszerében meg lehet-e valósítani. Költői sorokban tökéletesen bejárta a Csajághy Laurához vezető, majdani szerelmének az útját.”

Visszapillantó

Két évvel ezelőtt, 2015 őszén azzal a gondolattal fogtam hozzá a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja programjának összeállításához, hogy a bevezetésre javasolt újításaim előremutatóak legyenek: tegyük emlékezetessé eleven, megifjodott dzsemborival a 2018-ban esedékes 30. jubileumot. Elsőre minifesztivált rendeztünk határon inneni és túli színinövendékeknek, diákzsűrivel, jelképes díjakkal, ezt követően pedig workshopot hirdettünk, Sardar Tagirovsky vezetésével. A hagyományok idézését sem akartuk csak az évfordulós fesztiválba belesűríteni. A kezdeti korszak jelesei közül 2016-ban Tompa Gábor és a Kolozsvári Állami Magyar Színház, 2017-ben Vidnyánszky Attila és a társulata volt, míg 2017-ben Bocsárdi László lesz a díszvendég.

A nagyidai cigányok a Gyulai Várszínházban

Egy befolyásos személyiség, bizonyos Lukács György közíró azt nyilatkoztatta ki 1947-ben vitéz és nemes Toldi Miklósról, hogy ő a fölemelkedő parasztság képviselője; Arany János munkásságából az elbeszélő költeménye megírásán túl annyi az érték, amennyi abból a Petőfiéhez köthető, s ez a Deák Ferenchez dörgölődző kétes alak, bár követte volna a barátját Segesvárra; miatta zápult be ötven évre a haladó magyar irodalom. 1965-ben, a Füvészkert utcai állami általános iskolában Gódor Ferencné, az Egyetlen Párt megyei első titkárának harcostársa és hitvese belénk bunkózta, majd számon kérte az irodalomórán Lukács elvtárs kolosszális ideáját. Otthon a pedagógus nagyapám-nagyanyám szemlesütve hallgatott, az állami általános iskolát meg visszakapták azóta a reformátusok.


Shakespeare, Sonnet 66

- dramatizáció Temesváron


Ábécésorrendben: Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Horváth Anna, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Simó Emese, Tar Mónika és Tokai Andrea – ők együtt és egyenrangúan, a 66. szonettben rögzült ősigazság pillanatnyi tartalma.


Agg maláj – hónaljban


A Koldusopera, a Kurázsi mama és gyermekei, A szecsuani jóember szerzőjének időrendben harmadik darabja A városok dzsungelében. A Tamási Áron Színházban Egy nagyváros dzsungelében címmel játsszák. Olyankor érdemes elővenni, ha vészjósló közöny ül a tájon, vagy stílusbarangolásra akarja buzdítani rendezőtanítványát az igazgató.


Huszonhárom előadás látható az idei kisvárdai színházi fesztiválon


Huszonhárom színtársulat huszonhárom produkcióját tekintheti meg a közönség a június 16. és 24. között megrendezendő Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválján. Az idei seregszemle érdekessége, hogy egy előadás Debrecenben lesz, a kisvárdai bemutatók egy részét pedig egy átalakított cirkuszi sátorban rendezik meg.


A káosz fensége

 

A turkokapitalista plázamaffia vezérkara Nándorfehérvár polcán fészkel. Nándorfehérvárt vissza kell foglalni a töröktől. A multik igáját nyögő bevásárlónép vezérére lel a címszereplő Feketében. Fekete. Csakugyan három törököt intézett el egyetlen dugóhúzóval?


A szivárgó pályázat

 

Ámulatba ejtő tényt közölt az Index Junior Príma díjas színházpolitikai hírlapírója. Szombathely város közgyűlése, Dér András nem kívánatosan kiszivárgó pályázata miatt, olvasatlanul vetette el a jelenlegi igazgató, Jordán Tamás dolgozatát, és új pályázatot ír ki a Weöres Sándor Színház megüresedő vezetői posztjára.


Tündéri… bohém


Bohém. Rendezetlen életviszonyok közt könnyed és könnyelmű optimizmussal élő, a társadalmi formákkal nem nagyon törődő, jó kedélyű ember, főleg művész: ez Tapasztó Ernő, a Theo Herghelegiu: Tündéri – Zelda was not from here (Zelda nem volt idevalósi) rendezője.

 

Hullanderné konyhakése nyomában


Bezsán Noémi, a tisztítótűzből próbára bocsátott Liliom tizenhat esztendős leánya, Lujza szerepében, körbepörgi hirtelen az acélváz-otthonuk verandaoszlopát. Akárha maga lenne a vurstli hintája, rajta a megannyi boldogságkereső, faluról menekedett fehérnéppel.